Kultura

Ulaz besplatan

"Reli po galerijama" u Zagrebu i Rijeci

Četvrto izdanje "Relija po galerijama", kulturne manifestacije koja okuplja i mapira galerije kako bi umjetnicima i umjetničkim prostorima pružila veću vidljivost, održat će se u četvrtak, 25. svibnja u tridesetak zagrebačkih i riječkih galerija.

Programom, koji traje od 17 do 22 sata, nastoji se skrenuti pozornost javnosti na brojne gradske galerije i zanimljive izložbe koje se u njima održavaju.

Za one koji u tom vremenskom razdoblju obiđu najviše galerija pripremljena je i nagrada - Povelja za poseban doprinos u kulturi, koju će dobiti posjetitelji koji uspiju obići sve galerije koje sudjeluju u projektu.

U svakoj od galerija sakupljaju se naljepnice i posjet se obilježava na mapi s kojom se, kada je popunjena preuzimaju Povelje na završnim lokacijama - u Zagrebu je to novootvorena galerija Garaža Kamba u dvorištu Ilice 37, a u Rijeci Galerija Studentskog kulturnog centra u Kružnoj 8.

Zagrepčani će moći obići sedamnaest galerija - u Street art Studiju Lapo Lapo razgledat će stalni postav street art umjetnika iz Hrvatske i regije, u Galeriji 3.14 uz postav se priprema i program iznenađenja, kao i u Kući arhtekture Oris.

Galerija Kranjčar donosi izložbu iz ciklusa "Mentalni sklop 02/07 mentor – sljedbenik" strip autora Danijela Žeželja i mladog slikara Sebastijan Dračića, a Galerija Contra izložbu proslavljenog suvremenog umjetnika Brace Dimitrijevića.

U Galeriji VN Marko Marković na izložbi "Anti tijelo" podsjeća na svoje dosadašnje performanse, u Galeriji Šira održava se izložba "U svijetu umjetnosti-komunikacija i razmjena ideja Cash& Carry-Dan otvorenih vrata umjetnosti", dok Galerija Mala predstavlja svoj postav radova hrvatskih suvremenih umjetnika.

Galerija Beck izlaže akvizicije iz ove godine, Galerija Laval Nugent predstavlja izložbu "Introspekcija" Sonje Pavlina, a Galerija Pikto nove modne kolekcije (LP design, DI Dizajn, Buqele).

U Reliju sudjeluju i Galerija Matice Hrvatske, koja će tom prigodom zatvoriti izložbu pejzaža trojice mladih umjetnika, Andreja Tomića, Johna Miličića i Luke Kuševića te Galerija SC s izložbom "Spekulativno" splitskog konceptualnog umjetnika Gorkog Žuvele.

Galerija ULUPUH otvara izložbu "Paradigma kostima/Figure u teatru objekta" i priprema radionicu "Junk Puppet", a Galerija Greta donosi izložbu "Fotografije" Stjepe Kaleba.

Dom hrvatskih likovnih umjetnika ima program u tri galerije, Bačvi, Prsten i PM, gdje su postavljene izložbe "Vreće bez dna 2" Božice Dee Matasić, "Rule of three" Maje Vržina i "Ne-obične stvarnosti" Maše Bajc.

Na završnoj lokaciji, u Galeriji Garaža Kamba moći će se razgledati izložba "Siti kapa rano sata soja" Tomislava Hršaka.

Riječki "Reli" održat će se u devet galerija, među kojima će Mali salon imati vodstvo po izložbi "Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima", Galerija Filodrammatica izložbu "Zabranjeno fotografiranje" mlade riječke vizualne umjetnice Dorotee Škrabo, a Galerija Kortil izložbu "Crvena Rijeka"

U manifestaciji sudjeluje i Erste Club galerija, Galerija Juraj Klović HDLU Rijeka s konceptualnim projektom "Dijalog na kvadrat", Galerija Principij s izložbom fotografija franjevca Stanka Dujmovića te Galerija RiArt, u čijem su stalnom postavu izložene umjetnine desetak akademskih slikara i keramičara te nekolicine neafirmiranih umjetnika.

Atelje akademske slikarice Gee Golović bit će otvoren za javnost i razgledavanje njenih novih, ali i ranijih radova.

Klub mladih Rijeka donosi izložbu "Korina u klubu" Korine Đurkin, a Galerija SKC, finalna riječka lokacija relija smještena u Palachu, izložbu "Magični kvadrati" interaktivnih instalacija, objekata i eksperimentalnog filma Dalibora Jurasa i Lea Friščića.

Ulaz u galerije je besplatan.


Reci što misliš!