Kultura

Festival perforacije

Ponedjeljak zadnji dan za prijave projekata za Noć performansa

Ponedjeljak zadnji dan za prijave projekata za Noć performansa
Goran Stanzl/PIXSELL

Noć peformansa, događaj koji se dosad svake četiri godine organizirao u četiri hrvatska grada, Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku, u okviru Festivala Perforacije, ove će godine u program uključiti dva nova grada - Osijek i Zadar

Organizatori su tim povodom pozvali umjetnike da se prijave sa svojim programom, a nastup će se svakome od njih i honorirati.

Festival Perforacije ove se godine održava 14. do 20. lipnja u Zagrebu, te u raznim terminima tijekom lipnja u Osijeku, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, uz gostovanje niza umjetnika iz Hrvatske, regije i svijeta, a Noć performansa se održava sa zasebnim programima, u Zagrebu, Splitu, Zadru i Dubrovniku.

Festival predstavlja širok spektar umjetnika s Balkana, čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama, ističu organizatori, udruga Domino.

''Noć performansa je site-specific događaj u okviru kojeg Festival Perforacije poziva umjetnike da predstave instalacije, eksperimente sa svjetlom/zvukom/pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom. Cilj Noći performansa je omogućiti nove izvedbe, koje odražavaju specifičan pristup odabranih umjetnika, ali i ostvariti nove perspektive kroz istraživanje i refleksiju u odnosu na njihovu vlastitu praksu'', piše u pozivu.

Projekt je nedugo nakon prvog izdanja 2010. godine privukao inozemnu pažnju, te je do sada osim u Hrvatskoj imao izvedbe u Beogradu, Ljubljani, Skoplju, Francuskoj (Brest, Caen), SAD-u (New York i Portlandu), te u Grčkoj (Atena).

Neke od preporučenih tema radova za ovogodišnje izdanje su istraživanje novih pristupa održivog društva (prenapučenost, starenje populacije, pitanje migracija) i gospodarstva (klimatske promjene, traćenje Zemljinih resursa, proizvodnja hrane...). Umjetnici bi svojim performansom trebali pokazati kako da oni koji najmanje utječu na klimatske promjene ne budu pogođeni njihovim posljedicama, i kako se nanovo povezati s lokalnim društveno-ekonomskim kontekstom, a da se ne naruše odnosi na globalnoj razini.

Do sada su mnogobrojni domaći i međunarodni umjetnici i umjetnički kolektivi svoje radove izvodili u sklopu Noći performansa. Među ostalima su to Siniša Labrović, Slaven Tolj, Željko Zorica, Room 100, Grupa ABS, Alen i Nenad Sinkauz, Ivan Marušić Klif, Filip Jovanovski, Oliver Josifovski, Ivica Buljan, Oliver Frljić i mnogi drugi.

Većina performansa po gradovima izvest će se u lipnju, dok je za Zadar predviđena izvedba u kolovozu. Prijave s opisom projekta treba dostaviti na mail perforacije@gmail.com, a rok prijave je 29. svibnja.


Reci što misliš!