Kultura

špud

Izložba unikatnih radova "Tekstilni mozaik u nakitu - zalistavac" u Kneževoj palači

Izložba unikatnih radova

Sve ogrlice rad su učenica Škole za primjenenjuenu umjetnost i dizajn, smjera dizajna odjeće 3.a/c i dizajna tekstila 3.d razreda, ukupno 17 učenika, a svaki napravljeni komad je unikat.

"Tekstilni mozaik u nakitu - zalistavac" naziv je izložbe Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn koja se otvara 30. svibnja u 12 sati u Kneževoj palači.

„Zalistavac, plastron, naprsnica, primetača, peturina, sve su to isti dijelovi svečane tradicijske ženske odjeće na području sjeverne Dalmacije, u priobalju i na otocima. Bila im je svrha ukrasiti poprsje žene. Podloga im je od čvrsto podstavljene vunene tkanine crvene, crne, zelene ili modre boje. Mozaik je složen od raznobojnih komadića tkanine iskrojenih u razne geometrijske oblike. Djelići tkanine najčešće su slagani simetrično i ukrašeni srmom (zlatni i srebreni konac)“ (Marija Vrkić Žuvanić, Zalistavac 2009.).

Stupano sukno kao podloga u originalu zamijenjeno je filcom, a sam je oblik umanjen radi druge namjene tj. nakita koji je i  dalje blizu ženskih prsa.

Igrajući se geometrijskim elementima i bojom u tehnici veza i apliciranja, stvarala su se  vlastita rješenja tekstilnog ukrasa, koja nisu bila puka kopiranja originala. Paleta  je pojačana, oblici minimalizirani i u potpunosti je vidljiv moderan umjetnički pristup.

Sve ogrlice rad su učenica smjera dizajna odjeće 3.a/c   i dizajna tekstila 3.d razreda sa ukupno 17 učenika, a svaki napravljeni komad je unikat.

Voditeljica projekta  je Kate Prskalo, prof. uz suradnju profesorica istoimenih odjela Sandre Bačić, prof., Ivane Vitlov, prof. i Vlatke Prtenjača, prof.

Cilj rada bilo je dobiti suvenir, koji je dio  vlastitog naslijeđa, ali ga i osuvremeniti uz ispunjenje zahtjeva  modernog tekstilnog dizajna, te dokazati mogućnosti crpljenja ideja iz tradicije bez uništavanja prvotne ideje.

Na ovaj način Škola odaje i čast svim izuzetnim ženama prošlosti, koje su izradile svoje prve zalistavce, te ih ponosno nosile.

Izložba se održava u sklopu Etno dana u trajanju od 30. svibnja do 12. lipnja 2017, kroz koju se ostvaruje suradnja Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Izložba je prodajnog karaktera, tako da je svaki izloženi primjerak ogrlice moguće kupiti nakon zatvaranja izložbe 12. lipnja.

U vrijeme trajanja izložbe održavat će se radionice prema slijedećem rasporedu:

I. radionica izrade nakita - 1.6. (četvrtak), 11-13 h

II. radionica izrade nakita - 5.6. (ponedjeljak), 16-18 h

III. radionica izrade nakita - 7.6. (srijeda), 16-18 h

 


Reci što misliš!