Kultura

U riječkom Art-kinu ciklus turskog filma, program "Borders" i otvorenje "Ljetnog kina" u lipnju

U riječkom Art-kinu ciklus turskog filma, program
Petar Glebov/PIXSELL

Art-kino Croatia program u lipnju otvara ciklusom turskog filma 1. lipnja komedijom "Aga bez novaca", a tijekom mjeseca će se prirediti filmski segment programa Borders s 13 filmova, otvorit će se Ljetno Art-kino te prikazati niz novih filmskih ostvarenja

U ciklusu turskog filma, do 4. lipnja još su komedije "Život prema Nadide", "Divan život", drame "Moj dragi brat" i "Džem od smokava" te animirani film za odrasle "Zli mačak Serafettin".

Progam Borders otvorit će projekcija talijansko-šrilankanskog filma "Za sina" uz nazočnost glumca Juliana Wijesekara i producentice Gine Bruno. Borders će trajati od 6. do 11. lipnja.

Ovogodišnju sezonu Ljetnog Art-kina otvorit će premijera dokumentarnog filma Marina Lukanovića "Pijana ulica" snimljenog u središtu Rijeke kao portret male i jedna primjetne uličice. U Ljetno kinu će se predstaviti najbolji animirani filmovi ovogodišnjeg Animafesta i najbolji europski kratki filmovi u programu "Cartoon d'Or".

U Art-kinu prikazat će se novi film Francoisa Ozona "Frantz" o životu i posljedicama rata u malom francuskom mjestu nakon završetka Prvog svjetskog rata. Nadalje, na programu kina su i finski film "Najsretniji dan u životu Ollija Makija", biografska drama o finskom boksaču, "Projekt: Zajedno" o Samiru iz predgrađa Pariza, zaljubljenom u instruktoricu plivanja te "Nakon ljubavi" o bračnom paru koji se rastaje nakon 15 godina zajedničkog života ali prinuđenom živjeti i dalje zajeedno zbog nemogućnosti rješavanja pitanja podjele zajedničke kuće.

Premijerno će se prikazati i dokumentarni film Bernardina Modrića "Ugriz risa" o oslobađanju vojnih skladišta u Delnicama čime je osigurana velika količina oružja i streljiva za hrvatske postojbe na početku Domovinskog rata.

 


Reci što misliš!