Kultura

Ježeva kuća na Animafestu

Otvorena izložba interaktivnih stripova u Galeriji ULUPUH

Otvorena izložba interaktivnih stripova u Galeriji ULUPUH

"Stripovi u pokretu - počeci", prva izložba posvećena u cijelosti interaktivnim stripovima, otvorena je u utorak u okviru Animafesta sa šest odabranih radova koji se čitaju na tabletima, dok je u odvojenom prostoru te zagrebačke galerije predstavljen filmski set za "Ježevu kuću" Eve Cvijanović

Izložba se nadovezuje na tematski program ovogodišnjeg Animafesta posvećen vezama i razlikama stripa i animacije. Predstavljeni su radovi s putujuće izložbe "Motion Comics - The Beginnings"  koja promiče protagoniste već velike tzv. motion comic scene, digitalne umjetničke forme koja povezuje strip, ilustraciju, animaciju, zvuk, interakciju i video-igre.

"Danas se u svijetu stripa događa puno zanimljivih stvari, uz pomoć nove tehnologije istražuje se jezik stripa i promišlja kako će dalje izgledati njihov razvoj", rekao je Remco Vlaanderen, koji je uz Janu Jakoubek kustos izložbe.

Objasnio je kako je projekt krenuo na Fumettu, međunarodnom festivalu stripa u Luzernu u Švicarskoj, koji je protekle dvije godine posvećen stvaralaštvu tog novog kreativnog područja. Nakon tog festivala predstavljen je i u Amsterdamu.

Zagrebačka izložba donosi šest najinovativnijih interaktivnih, animiranih stripova koji pomiču granice medija, a s obzirom na sveprisutnost pametnih telefona i tableta putem kojih sve više ljudi čita stripove.

Stripovi se na izložbi gledaju i čitaju na Samsungovim tabletima - posjetitelji mogu kliknuti, tipkati, slušati i prelijetati kroz radnju i crteže po želji, a uz njih su izloženi radni materijali, ispisane strip table.

Švicarski Transmii Studio izlaže "Memory Catcher", strip za koji se koristi aplikacija koja koordinira pustolovinu, britanski autori Jim Bryson i Adam Jeffcoat predstavljaju strip za mlađe "Niko and the Sword of Light", nastalom prema tradicionalnom zapletu o naizgled bespomoćnom pojedincu koji spašava cvijet, a skupina autora Filmtanka iz Njemačke "Netwars - The Butterfly Attack " interaktivni grafički roman o modernom ratovanju.

Američko-indijska serija stripova "Priya's Shakti", čiji su autori Ram Devineni, Dan Goldman i Paromita Vohra nastala je kako bi mlade poučila o rodnom seksualnom nasilju i rodnoj ravnopravnosti. Projekt je doživio veliki uspjeh, s više od 500 reportaža diljem svijeta i skoro 500 tisuća digitalnih preuzimanja.

Iz Francuske dolazi "Phallaina" (Small Bang, Mariette Ren), priča o djevojčici koja pati od halucinacija koja se razvija potezom prsta po ekranu tableta ili pametnog telefona, dok  australski "Modern Polaxis" umjetnika Sutu govori o paranoičnom putniku kroz virjeme koji vjeruje da je naša stvarnost petodimenzionalna holografska projekcija.

Dok u te stripove posjetitelji ulaze zahvaljujući digitalnoj tehnologiji na dijelu izložbe nazvanom "Kako se gradila Ježeva kuća" moći će 'uroniti' u šumski svijet poznate priče o Ježurki Ježiću. Uz filmski set sa životinjama iz priče prikazuje se video o procesu rada, kreiranja, gradnje, oblikovanja i animiranja likova, scenografije i pozadine.
"Ta je knjiga toliko posebna meni, a i mnogim drugima, pa će biti zanimljivo proviriti kroz drveće i vidjeti mjesta i likove iz omiljene priče, a ako se posjetiteljima svidi mogu na festivalu pogledati i film", rekla je autorica "Ježeve kuće" Eva Cvijanović.

Riječ je o njezinom trećem animiranom filmu, nastalom prema proslavljenoj poemi Branka Ćopića, koja se smatra vrhuncem dječje književnosti i književne alegorije.
Ćopićevo djelo je adaptirano u stop animaciju filcanih lutaka u suradnji Bonobostudija i jedne od najcjenjenijih svjetskih animacijskih institucija National Film Board of Canada.

Zvjezdani tim koji je radio Ježurku Ježića za nove generacije uključuje i ponajbolje hrvatske stop animatore Thomasa Johnsona, Ivanu Bošnjak i Dinu Karadžić te Darka Rundeka, Kennetha Welsha (Twin Peaks, Aviator), Radu Šerbedžiju i Tima Allena (Kralj lavova, Ljepotica i zvijer, Aladin).

Film se na Animafestu prikazuje ovjenčan s nagradom Berlinalea, a nakon Animafesta nastavlja festivalski put u Annecyju.
Izložba se može razgledati do subote, 10. lipnja, a ulaz je slobodan.


Reci što misliš!