Kultura

osvježenje

Najljepša vrata na poluotoku djelo su grafičkog dizajnera Ante Filipovića Grčića

Najljepša vrata na poluotoku djelo su grafičkog dizajnera Ante Filipovića Grčića
ŠibenikIN

Šibenski grafički dizajner, vlasnik studija 2FG Ante Filipović Grčić, zaslužan je za originalni dizajn vrata zadarskog hotela Almayer koja su Zadrani proglasili "najljepšim vratima na poluotoku".

Osim Zadrana, a vjerujemo i mnogih Šibenčana, vratima je oduševljen i vlasnik hotela Vjekoslav Bobić koji rad šibenskog dizajnera prati već neko vrijeme.

- Stvarno ne znam tko bi drugi ovaj zahtjevan posao mogao napraviti bolje od Ante Filipovića Grčića. Njegov rad pratim već duže vrijeme. Čitam portal ŠibenikIN, pratim festival FALIŠ i zapravo obožavam Šibenik pa je Ante nekako bio idealan za ovaj posao. Ostavili smo mu slobodne ruke s tim da smo mu zadali tematiku hotela, roman Alessandra Baricca 'Ocean more' koji nam je bio inspiracija kod cjelokupnog uređenja – otkrio je Bobić za ŠibenikIN.

Velika vrata na zadarskom poluotoku koja svojim dizajnom i izvedbom ostavljaju promatrače bez daha, izrađena su od željeza, a 'čipkasta' tekstura odražava dizajn hotela koji uskoro otvara svoja vrata.

- Prvo sam morao pročitati knjigu 'Ocean more', nakon čega mi je glava bila puna informacija. Glavna tema su bili vjetar i more te sam u suradnji s vlasnicima polako došao do konačnog rješenja. Vrata su se morala podudarati vanjskim i unutarnjim uređenjem, a jako bitna bila je ta korespondencija između ulice i dvora. Kada su vrata zatvorena, i dalje se vidi atmosfera dvora hotela i zato smo išli na prozračno rješenje gdje se kroz njih može naslutiti unutarnja atmosfera – ispričao je Ante Filipović Grčić koji je kaže, od početka imao odličnu suradnju s vlasnicima Almayer Art & Heritage hotela.

Ipak, priznaje da je, budući se radi o javnom prostoru, očekivao kritike na račun svog rada, ali na kraju je sve ispalo savršeno, prvenstveno zahvaljujući suradnji s vlasnicima, Irinom Bakija i Vjekoslavom Bobićem, koji su mu dali odriješene ruke.

Sam hotel koji ima četiri zvjezdice nalazi se na mjestu stare zgrade izgrađene 1863. godine kao aneks Vojne bolnice koja je djelovala u prostoru nekadašnjeg samostana klarisa sv. Nikole. Boris Ružić iz Istre bio je glavni dizajner hotela, dok je Ante Filipović-Grčić kao grafički dizajner izradio vizualni identitet hotela i cijelog projekta, sve to uz uvažavanje zahtjeva konzervatora, zadarske prošlosti i lokalne graditeljske tradicije.

- To je mali obiteljski boutique hotel sa devet soba. Uz zgradu i dvorište, ključan je i srednjovjekovni zid te sve zajedno čini jednu cjelinu. Naša ideja bila je napraviti neklasični hotel i napraviti drukčijim sve što se moglo, od ponude do uređenja, ali opet ne pretjerivati. Tako u hotelu ima skandinavskih detalja, jako puno prirodnih materijala, industrijskog i retro štiha te sve skupa čini jedan eklektični dizajn s naglaskom na prirodne materijale. Dvorište s čeličnom aranžerijom u neo industrijskom stilu, koje opasava srednjovjekovni zid, svojevrsni je hommage zadarskoj povijesti - ispričao je Bobić za ŠibenikIN.


Reci što misliš!