Kultura

Za mlade i nadarene glazbenike

Koncertom zbora HPGD-a Zoranić započinje 5. Zadar Classic Open Air

Koncertom zbora HPGD-a Zoranić započinje 5. Zadar Classic Open Air

Koncertom zbora HPGD-a Zoranić u utorak, 13. lipnja počinje peti po redu Zadar Classic Open Air. I ovogodišnji festival glazbe na otvorenom, u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra i Lions kluba Zadar, ima humanitarni karakter.

Sredstva koja se prikupe tijekom 12 koncerata namijenjena su mladim i nadarenim glazbenicima, za pomoć u njihovu školovanju i usavršavanju. Na Festivalu, kao i prethodnih godina, i nastupaju uglavnom mladi zadarski glazbenici različitih profila i usmjerenja.

Prva  tri koncerta pripadaju vokalnim ansamblima i održavaju se na Trgu Petra Zoranića. Kao i svih proteklih godina prvi je na redu zbor HPGD-a Zoranić, svojim djelovanjem i poviješću blisko vezan uz trg nazvan, kao i zbor,  imenom autora prvog romana na hrvatskom jeziku.

Do konca lipnja nastupaju A.K.A. Crescendo i Ars Cantabile

Zbor je, uz to, godinama djelovao u obližnjoj Kneževoj, a posljednjih 26 godina u Providurovoj palači. Pod ravnanjem svog dirigenta Tomislava Košte u ovoj će prigodi izvesti niz atraktivnih skladbi. Tjedan dana kasnije na istom će trgu koncert podijeliti Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i A.K.A. Crescendo, a 29. lipnja nastupit će ansambl Ars Cantabile.

Tijekom srpnja i kolovoza predviđeni su nastupi mlade gitaristice Linde Primožić, Tria MaSelv (klarinet, fagot i piano), Zadarskog kvarteta klarineta, Dine e Mel i sopranistice Nele Šarić. Do 22. kolovoza do kada Zadar classic open air 2017.  traje, oni će izvesti po jedan ili dva koncerta.  Festival se, inače,  od ove godine širi na više gradskih lokacija pa će se koncerti održavati i na Trgu sv. Krševana, Trgu Stojana Jankovića i u Atriju palače Cedulin.

Svi koncerti, kako ovaj prvi na Trgu Petra Zoranića, tako i ostalih 11, započinjat će u 21 sat.


Reci što misliš!