Kultura

gradska loža

Otvorena izložba Petra Pedra Marune "Slikarska obzorja umjetnika s dvije domovine"

Otvorena izložba Petra Pedra Marune
NMZ

U utorak je u Gradskoj loži u Zadru otvorena izložba Petra Pedra Marune pod nazivom "Slikarska obzorja umjetnika s dvije domovine". Izložbu priređuje Narodni muzej Zadar u suradnji s obitelji Maruna, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture RH. Izloženo je oko 40 slika, grafika i crteža.

Petar Pedro Maruna slikar je porijeklom iz velebitskog kraja koji kao mladić emigrira prvo u Argentinu, gdje započinje studij na Likovnoj akademiji u Cordobi te radi za slikara Ernesta Farinu, a potom od 1964. nastavlja živjeti u Španjolskoj gdje 1969. diplomira na Visokoj školi lijepih umjetnosti „San Fernando" u Madridu i gdje se afirmirao kao slikar, a naročito kao grafičar.

Maruna je kao grafičar dobio dvije španjolske nacionalne nagrade (1987. Cadaques, Barcelona i 1988. Ramos, Ferrol), a njegove slike nalaze se u mnogim muzejima.

Zadarska izložba Maruninih slika treće je izdanje izložbe koja se već održala u Splitu i Zagrebu, a čija kustosica je gđa Marija Valčić. Zadarsko izdanje izložbe likovno je postavila Marija Šarić Ban.

Na otvorenju izložbe dobrodošlicu uzvanicima zaželjela je ravnateljica muzeja Renata Peroš, posebno zahvalivši umjetnikovoj udovici Marisi Maruna koja je nazočila otvorenju.

O stvaralaštvu Patra Marune na otvorenju izložbe govorila je autorica teksta popratnog izdanja i kustosica izložbe Marija Valčić, a slikareva udovica Marisa podijelila je sjećanja na svog supruga ispričavši njegov životni put i anegdote iz njegova djetinjstva na Velebitu. Svoje emotivno obraćanje uzvanicima zaključila je velikodušnom gestom izrazivši želju za doniranjem jedne slike svog supruga fundusu Narodnog muzeja Zadar.

Otvorenje izložbe glazbeno je popratila skupina studenata španjolskog jezika Sveučilišta u Zadru.

Izložba se može ragledati do 7. srpnja 2017. od ponedjeljka do petka od 9 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. U prodaji je bogato ilustirani trojezični katalog po cijeni od 50 kn.


Reci što misliš!