Kultura

večeras na trgu petra zoranića

Zadar classic open air donosi nastup A.K.A. Crescenda

Zadar classic open air donosi nastup A.K.A. Crescenda

Drugi po redu koncert ovogodišnjeg festivala Zadar classic open air obilježit će zadarski studenti!

Večeras će na Trgu Petra Zoranića pjevati dva studentska ansambla – Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru i a cappella grupa A.K.A. Crescendo.

Koncert se,  kao i cijeli festival, održava u organizaciji Lions kluba Zadar i Turističke zajednice grada Zadra, početak je u 21 sat, a kako je humanitarnog karaktera, sredstva se prikupljaju za pomoć i usavršavanje mladih i nadarenih glazbenika.

Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru osnovan je 1992. godine i u teškim je ratnim vremenima  glas o svom gradu pronosio po Hrvatskoj i Europi, pod vodstvom svog prvog dirigenta i osnivača,  prof. Ive Nižića. Kao prepoznatljivi segment sveučilišnog identiteta nastavio je radom 2012. godine pod vodstvom prof. Snježane Habuš Rončević, a od ljetnog semestra 2014/2015. akademske godine, vodi ga dr.sc Tomislav Košta. Zbor njeguje hrvatsku i svjetsku glazbenu baštinu, a članovi su mu studenti svih odjela Sveučilišta.

Nezaobilazan je sudionik brojnih događanja na Sveučilištu. U svibnju  prošle godine taj je zbor osvojio Srebrnu nagradu na Međunarodnom natjecanju u folklornoj glazbi u Šibeniku, a ove je godine gostovao u Salzburgu i priredio dva zapažena koncerta.

Jedina hrvatska sveučilišna a cappella grupa, A.K.A. Crescendo nastala je u proljeće 2013. godine spajanjem dvaju sličnih glazbenih sastava. Svojim prvim nastupom i izvedbom obrade poznate Silentove Terce na tišinu, privukli su veliku pozornost publike i medija, a cijela ih je hrvatska javnost dobro upoznala preko TV show-a Super talent u kojemu su došli do super finala. Redoviti su sudionici raznih događanja na zadarskom Sveučilištu te brojnih humanitarnih akcija. Njihove a cappella obrade obuhvaćaju širok spektar glazbenih žanrova.  

Djeluju bez voditelja, a sami su svoji majstori i kad su u pitanju glazbeni aranžmani i koreografije koje izvode.

Trebali su nastupiti i u sklopu prošlogodišnjeg festivala Zadar classic open air ali na žalost, to je bio jedini koncert koji je otkazan zbog lošeg vremena!


Reci što misliš!