Kultura

havc

"Grimizno" nagrađeno na Međunarodnom filmskom festivalu u Huesci

Na 45. izdanju festivala, koje se održalo od 9. do 17. lipnja u španjolskom gradu Huesci, kratkometražni igrani film Dijane Mlađenović, Grimizno, primio je Nagradu Francisco García de Paso za humane vrijednosti.

Grimizno je nagrađen jer se, po mišljenju žirija, zauzima za humane vrijednosti.

Film je prikazan u natjecateljskom programu međunarodnog kratkometražnog filma.

'Film opisuje napetu situaciju uz rat kao pozadinu, snažnom i suptilnom izvedbom. Redateljica s gledateljima dijeli situaciju u kojoj se krše ljudska prava, bez da nudi konačne zaključke.' izjava je kojom je žiri obrazložio nagradu.

Nagrada je nazvana po profesoru Franciscu Garciji de Pasu, humanistu i piscu koji je od 1970-ih surađivao s Međunarodnim filmskim festivalom u Huesci. Bavio se medijskim imidžem festivala. 1985 godine pokrenuo je festivalske dnevne novine i uređivao ih je do svoje smrti 1994. godine.

Na festivalu je ove godine prikazano 80 kratkometražnih filmova u tri natjecateljska programa. 18 filmova imalo je svjetske premijere, a u konkurenciji su bili filmovi iz Europe, Amerike, Azije i Afrike. Inače, preko internetske platforme 'FestivalHuesca at Home' moguće je pogledati većinu festivalskog programa.

 

Reci što misliš!