Kultura

doba dioklecijana

Split: otvoren "Živi muzej" s replikama eksponata iz antičkog Rima

Split: otvoren

"Živi muzej" u kojemu su izložene replike vojne opreme i naoružanja iz vremena antičkog Rima, odnosno razdoblja cara Dioklecijana, otvoren je u utorak na otvorenom prostoru u blizini splitske Galerije umjetnina, a turisti i posjetitelji moći će razgledavati "Oružarnicu" muzeja do sredine rujna

Na otvaranju muzeja članovi splitske udruge Dioklecijanova legija, koja je i organizator muzejske izložbe eksponata iz antičkog razdoblja, u opremi rimskih legionara koja je teška više od 15 kilograma, uprizorili su pokazne gladijatorske borbe iz vremena kada je u Splitu stolovao car Dioklecijan.

Direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić istaknula je kako ta turistička zajednica podupire "Živi muzej" jer on predstavlja "dodatnu ponudu" za turiste koji posjećuju Split ali i za žitelje Splita da se ožive sjećanja na antičko razdoblje.

"Otvaranje 'Živog muzeja' uvertira je u manifestaciju 'Noći Dioklecijana' koja će se održati zadnjeg vikenda u srpnju te 'Dana Dioklecijana' koji su na programu zadnjeg vikenda u kolovozu. To znači da ćemo tijekom cijelog ljeta gostima Splita nuditi sadržaje koji podsjećaju na doba cara Dioklecijana," rekla je Vukšić napomenvuši da organiziranje raznovrsnih manifestacija u Splitu pridonosi porastu gostiju u tom gradu.

"U prvih 5 mjeseci ove godine Split je ostvario porast od 29 posto gostiju i noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje", istaknula je Vukšić.

Član udruge Dioklecijanova legija Luka Čakić istaknuo je kako će se tijekom ljeta za zainteresirane posjetitelje "Živog muzeja" organizirati i posebna "Gladijatorska škola" u kojoj će moći koristiti gladijatorsku opremu i učiti vještine gladijatorskih borbi.


Reci što misliš!