Kultura

Riba bez lica i crv zombi

VIDEO: Morska čuda iz australskih dubina

VIDEO: Morska čuda iz australskih dubina

Međunarodni tim znanstvenika nedavno je svoje putovanje u jedan od najdubljih dijelova oceana nedaleko od Australije okrunio neobičnim ulovom. Ekspedicija se na površinu vratila s pravim obiljem čudnovatih stvorenja, od kojih neka izgledaju ili se ponašaju kao da su izašla iz najcrnjih noćnih mora

Ronioci su na površinu izvukli čak nekoliko tisuća primjeraka, od kojih bi trećina mogla biti potpuno nova za znanost.

Među ostalima, u morskoj menažeriji svoje mjesto našli su račići mesožderi čudesnih oblika, spužve mesožderke, riba bez lica koja je krajem svibnja zaposjela naslovnice brojnih svjetskih medija, crvi zombiji, neobični morski psi sa zubalima nalik na pilu i očima koje svijetle u mraku te riba poznata kao blobfish (Psychrolutes marcidus) koja je prije nekoliko godina proglašena najružnijim morskim stvorenjem.

Istraživanja dna u blizini obalnog područja Aussie, na dubini od oko četiri kilometra koje su sponzorirali CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) i Museums Victoria, trajala su oko mjesec dana. Ovo područje predstavlja jedan od najslabije istražnih okoliša na Zemlji. Znanstvenici se nadaju da će im novi ulov otkriti neke tajne biološke raznovrsnosti i evolucije životinja u ekstremnim krajolicima u kojima vladaju golemi tlakovi.

Morski pas od pola metra koji napada kitove

Morski pas (Isistius brasiliensis), poznat kao kalup za kolačiće, nije velik, tek malo prelazi pola metra, no napada mnogo veće suparnike, poput dupina ili čak kitova. Odgrist će im komad mesa i potom se brzo udaljiti.

Riba bez lica posljednji put viđena je i zabilježena prije više od 140 godina. Nema vidljivih očiju ili škrga, a usta su joj smještena na trbuhu. Stoga joj tijelo izgleda kao živi torpedo.

U morskim dubinama našlo se i mnogo smeća

Tim O'Hara, voditelj ekspedicije, kazao je da količine smeća na takvim dubinama i na takvim udaljenostima od kopna zabrinjavaju.

"Nalazimo se 100 km od australske obale, a našli smo plastične cijevi, limenke s bojom, boce, konzerve piva, komadiće drva i drugo smeće iz vremena kada su našim vodama plovili parobrodi. Morsko dno pokriveno je smećem starim 200 godina“, rekao je O'Hara.


Reci što misliš!