Kultura

od 27. lipnja

Dizajnerska izložba "Utopijski kolektiv" u HDD galeriji

Dizajnerska izložba

Izložba "Utopijski kolektiv", kojom se Hrvatska prošle godine, u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i Ministarstva kulture predstavila na premijernom izdanju Londonskog bijenala dizajna za koji je i osmišljena, otvorit će se u utorak, 27. lipnja u zagrebačkoj HDD galeriji.

Bijenale je u prostoru Somerset Housea okupilo predstavnike 37 zemalja svijeta na temu "Utopia by Design" kojom se obilježila obljetnica prvog izdanja knjige "Utopia" Thomasa Morea iz 1516. godine. Sudionici su suvremenim dizajnerskim pristupima propitivali aktualnost utopijske ideje, kao jednim od temeljnih pitanja čovječanstva danas.

Autorica kustoske koncepcije hrvatske izložbe naslovljene "Utopijski kolektiv" je dizajnerica Maša Milovac, uz suradnju s osmeročlanim timom u kojemu su bili Maja Čule, Hrvoje Hiršl, Maja Kolar, Maša Poljanec, Oleg Šuran, Mauro Massarotto, Mauricio Ferlin i Hrvoje Živčić.

U sklopu otvorenja zagrebačke izložbe održat će se kratki razgovor s kustosicom i autorima, najavljeno je iz HDD galerije.

Po riječima Maše Milovac, za predstavljanje Hrvatske u Londonu odabrala je u Hrvatskoj i svijetu nagrađivane dizajnere, koji su specifični po pitanju autorskog izraza, a i bave se relevantnim temama.

"Važnim za koncepciju pokazala mi se upravo ta njihova heterogenost, nepripadanje jedinstvenom smjeru u njihovom dizajnerskom radu, te prije svega otvorenost i spremnost istraživanju", ustvrdila je.

Kustoski koncept izložbe temelji se na odmicanju od očekivanog i poznatog, a zamišljen je kao nekonvencionalni eksperimentalni proces s ciljem istraživanja rada kolektiva i rada u kolektivu, odnosno statusa zajedničkog, sinergijskog i suradničkog kao jednog od mogućih formata dizajnerskog djelovanja.

Izložba donosi različite slojeve čitanja koji su izravna posljedica razvojnih faza radnog procesa, prvi, 'zajedničko tlo', uobličen je kao praideja svijeta, drugi sloj čine trodimenzionalni objekti,, a treći element je zvuk koji tom ambijentu daje vremensku dimenziju i specifičnosti stavova pojedinaca.

Može se razgledati u HDD galeriji do 6. srpnja.


Reci što misliš!