Kultura

osmo izdanje

Danas započinje Međunarodni festival čipke u Pagu

Danas započinje Međunarodni festival čipke u Pagu

Pag ove godine priprema osmo izdanje Međunarodnog festivala čipke kojim promovira vrijednost čipke kao značajnog dijela hrvatske kulturne baštine. Ovogodišnji festival održava se od 23. do 25. lipnja u Pagu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Osim domaćina iz Hrvatske na festivalu sudjeluju i predstavnici 9 zemalja: Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Češke, Rusije i Japana.

Pag se s pravom ponosi svojom čipkarskom tradicijom. Čipka je jedan od simbola grada Paga, pa je upravo na inicijativu ljudi koji brinu o promicanju paškog čipkarstva. 2010. godine održan prvi Međunarodni festival čipke.

„Po prvi put, festival ima zemlju partnera, a to je Slovenija. Izbor je pao upravo na Sloveniju zbog dugogodišnje suradnje sa slovenskim čipkarskim udrugama,ali i ostalim udrugama na području kulture kao što su Gradska glazba, KUD Družina, klapa Sol“, rekao je najavljujući Festival gradonačelnik grada Paga Ante Fabijanić.

Čipkarstvo u Hrvatskoj 2009. godine uvršteno je na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U Hrvatskoj su tri centra izrade čipke: uz pašku, tu su lepoglavska i hvarska čipka.

Paška je čipka jedan od simbola identiteta grada Paga, a kako bi ovaj značajni dio hrvatske kulturne baštine živio, pokrenut je i Međunarodni festival čipke.

Paške čipkarice stvaranje čipke opisale su kao umjetnost za koju je potrebno više od 500.000 uboda iglom, preko 500 sati zahtjevnog rada, godine iskustva i strpljenja, kako bi se na koncu stvorila - ljepota.

Festival se održava u organizaciji TZ Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica „Frane Budak“, a svečano otvaranje je 23. lipnja (petak) u 11 sati.

Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture RH, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije.


Reci što misliš!