Kultura

POU Doma na žalu

Preko: Tomislav Košta predstavio prvi dio strip albuma fantasy trilogije "Sjećanja"

Preko: Tomislav Košta predstavio prvi dio strip albuma fantasy trilogije
Naši školji

Nakon pet godina, kada je izlagao slike na velikoj izložbi „Portreti“, Tomislav Košta „vratio“ se u Preko, u galeriju Dom na žalu.

Ovoga puta svestrani preški umjetnik predstavlja se strip-albumom „Sjećanja“, objavljenim u Strip forumu Večernjeg lista, te crno-bijelim stripovima „Mriža, „Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica“, prema priči Ivane Brlić Mažuranić, te „Houston“.

„Sjećanja“ su prvi dio trilogije, prvi strip-album zasnovan na fikciji, a govori o starcu koji se skrasio u srednjovjekovnom samostanu i priča svoju priču od djetinjstva do kraja života.
 
U slikovnom dijelu, kako je na otvorenju izložbe rekao likovni pedagog i umjetnik, prof. Boris Žuža, riječ je o stripu u boji, oslikanom klasičnim slikarskim načinom, a autor na gledatelja vješto prenosi svjetlosno ozračje ambijenta.
 
- Sve je u protočnosti i dinamici svjetlosnih kontrasta i atmosfere koja okružuje likove. Figure i prizori izmjenjuju se u planovima po načelu bliži, srednji, panoramski, u stalnim promjenama rakursa, što ostvaruje dodatnu dinamičnost scena. Primjetna je naglašena promišljenost u rasporedu dijelova kadra i i tekstualnih „balončića“, u kontekstu razvoja priče, ali i logičan raspored planova. Mijenjajući se u slijedu točke pogleda, prostor ostvaruje pokretljivost radnje, a autor razvija vlastiti slikovni izraz, zaključuje Žuža te dodaje da u crno-bijelom stripu „Mriža“ autor narativno problematizira egzistencijalnu dilemu – nisu li ljudska osjetila nepouzdana i varljiva.
U stripu „Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica“, koji Košta radi po narudžbi strip-revije Večernjeg lista,  do izražaja dolaze akcijski elementi, a u kratkoj SF priči „Houston“ problematizira se pitanje kuda ide ovaj svijet.
 
Tomislav Košta kao umjetnik se ostvaruje na nekoliko područja: kao ilustrator, slikar, pisac, glazbenik i zaljubljenik u „devetu umjetnost“, koja je, prema njegovu mišljenju, neopravdano zanemarena.
 
- Želio sam strip prepun atmosfere. Nadam se da sam odabirom tonova stvorio ugođaj kakav sam priželjkivao, kazao je nedavno novinarki Večernjeg lista te otkrio kako će „Sjećanja“ na engleskom jeziku uskoro objaviti jedan izdavač iz Škotske, a u pripremi je i drugi dio trilogije.

I za kraj jedna zanimljivost, koincidencija, podudarnost… nazovimo je kako hoćemo. Samo nekoliko metara od galerije Doma na žalu, gdje je Tomislav Košta predstavio svoj strip-album „Sjećanja“, na groblju Samostana sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću, posljednje je počivalište našao Antonio Putti. Za teoretičare i povjesničare „devete umjetnosti“ - autor prvoga hrvatskoga stripa.

Inženjer Antonio Putti, rođen u Padovi, ali je cijeli život proveo u Zadru, geodet i kartograf, carski mjernik, leksikograf i upravitelj zadarskoga katastra, 1862. zgotovio je "literaturu u slikama", rukopis "Enciklopedijsko-intuitivni rječnik" sa 17.437 crteža, 27 slika nacrtanih unutar horizontalno poredanih kvadrata, a ispod svakog kvadrata ispisan je tekst na talijanskom jeziku.

Nažalost, Puttijev rječnik nije objavljen za njegova života nego sa zakašnjenjem od 119 godina, i to na stranicama zadarskog "Narodnog lista".

Izložba "Sjećanja" može se razgledati do 20. srpnja, javljaju Naši školji.


Reci što misliš!