Kultura

Bogate zbirke knjiga i umjetnina

Samostani u Ugljanu i na Školjiću i ovoga ljeta otvoreni za razgledavanje

Samostani u Ugljanu i na Školjiću i ovoga ljeta otvoreni za razgledavanje
Dino Stanin/PIXSELL

Od ponedjeljka, 10. srpnja do subote, 19. kolovoza, u sklopu turističke ponude TZ mjesta Ugljan, bit će organizirano ragledavanje Samostan sv. Jeronima u Ugljanu

Samostan se nalazi na rtu koji sa sjeverne strane zatvara luku Ugljan i na pješčanoj plaži Mostir. Kao obiteljsku zadužbinu 1430. godine utemeljio ga je Šimun Benja, djed modruškoga biskupa Šimuna Kožičića Benje, osnivača glagoljske tiskare u Rijeci.

U samostanskom klaustru nalazi se njegova bogato ukrašena nadgrobna ploča. Crkva je posvećena 21. svibnja 1447. godine. Posvećena je svetom Jeronimu, zaštitniku Dalmacije i legendarnom "izumitelju" glagoljice.

Mala braća provincije sv. Jeronima u Zadru povjerili su 1933. godine samostan i crkvu na čuvanje sestrama Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje. Crkvu je sagradio Juraj Lukači-Zavaliska.

Samostan se može razgledati od ponedjeljka do subote, od 17 do 19 sati.

Za razgledavanje je od prošlog tjedna pa sve do 10. rujna, od 17 do 18.45 sati otvoren i Samostan sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću, čija je zbirka starih i rijetkih knjiga Rješenjem Ministarstva kulture od 29. prosinca 2016. godine proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Među najvrijednijim i najstarijim knjigama svakako je peto izdanje Marulićeve „Judite“ iz 1527. godine, tu su i mnogi glagoljski misali i brevijari tiskani u Rimu.

Ukupno je u samostanskoj knjižnici, koja se spominje u drugoj polovici 15. stoljeća, 4654 naslova u 7092 sveska knjiga i periodike. U knjižnici ima nekoliko djela iz 16. stoljeća, deseci knjiga iz 17. i 18. stoljeća.

Osim Zbirke starih i rijetkih knjiga, na popis kulturnog dobra Samostana sv. Pavla Pustinjaka uvršteno je više umjetnina, među kojima su i dvije slike nevelike umjetničke vrijednosti, ali značajne jer su rad dvojice zadarskih slikara s kraja 19. i početka 20. stoljeća. 


Reci što misliš!