Kultura

tri hrvatska filma

Ljeto u kinu Europa: uz reprize najboljih filmova od sredine srpnja i dva nova naslova

Ljeto u kinu Europa: uz reprize najboljih filmova od sredine srpnja i dva nova naslova

Uz više od osamdeset filmova koji su obilježili proteklu filmsku sezonu, a tijekom ljeta se prikazuju u ciklusu "Propustili ste, pogledajte" zagrebačko kino Europa od sredine srpnja donosi i dva nova naslova - poljsku dramu "Sjedinjene države ljubavi" i norveški dokumentarac "Magnus - šahovski Mozart"

U jednom od najzapaženijih filmova ovogodišnjeg Berlinalea mladi redatelj Tomasz Wasilewski prikazuje pad komunizma, kroz intimnu priču o četiri naizgled sretne žene koje nastoje pronaći svoje mjesto u novom poretku.

Film govori o njihovim ljubavnim čežnjama i potragom za srećom u jednom provincijskom gradiću - jednu od njih privlači svećenik, druga je u dugogodišnjoj vezi s oženjenim liječnikom, treća je profesorica kojoj se sviđa mladi susjed, a četvrta sanja o svjetskoj manekenskoj karijeri.

Na Berlinskom filmskom festivalu film je osvojio nagradu za najbolji scenarij i nominaciju za najbolji film.

Dokumentarni film 'Magnus - šahovski Mozart' redatelja Benjamina Reeja otkriva neobičnu i brzu putanju do vrha Magnusa Karlsena, koji je postao šahovski velemajstor sa samo 22 godine.

Priču o mladiću koji ima urođenu vještinu memoriranja te izrazitu kreativnost i intuiciju redatelj donosi uz pomoć niza arhivskih i kućnih snimaka - pratio ga je od njegove 13. godine.

U okviru ovogodišnje ljetne sezone kina Europa prikazat će se gotovo svi filmovi koji su obilježili proteklu sezonu, od dramedije "Tony Edrdmann" preko hit mjuzikla "La la Land" i Oscarom nagrađenog filma "Moonlight", do nekonvencionalnih biografskih filmova "Neruda" i "Jackie" Pabla Larraina.

Prikazat će se i psihološki trileri "Elle" i "Sluškinja", jedan od najkontroverznijih filmova godine "Neonski demon" te poetični art film "Paterson" Jima Jarmuscha.

Na programu je i provokativna argentinska saga "Klan" za koju je Pablo Trapero nagrađen Srebrnim lavom za režiju na venecijanskoj Mostri.

Filmovi koji nisu na engleskom prikazuju se svakog utorka i četvrtka u sklopu ljetnog programa "Subtitled T-days" koji, kao odgovor na potrebe sve brojnije inozemne publike, na veliko platno donosi filmove s titlovima na hrvatskom i engleskom.

U sklopu tog programa prikazat će se i tri hrvatska filma, dokumentarac "Gazda" Darija Juričana, festivalska uspješnica "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić i božićna priča "Sve najbolje" Snježane Tribuson.

Za djecu je priređen program Kino Bibijada - svake srijede i nedjelje održavaju se besplatne projekcije filmova (uz prethodno preuzimanje ulaznica), među ostalim, filmovi "Mali ganster", "Anka", "Uzbuna na Zelenom Vrhu", "Moj život kao Tikvica".

Tu je i program kratkih igranih i animiranih filmova "Moj prvi odlazak u kino" namijenjen najmlađoj publici, u sklopu kojega se prikazuju filmovi s ovogodišnjeg Animafesta te odabrani naslovi iz serije "Mišo i Robin".


Reci što misliš!