Kultura

legendarna autorica

Obilježava se 200. obljetnica smrti Jane Austen, ikone engleske književnosti

Obilježava se 200. obljetnica smrti Jane Austen, ikone engleske književnosti
wikipedia

Dvije stotine godina nakon njezine smrti, Engleska odaje počast spisateljici Jane Austen, ikoni koja oduševljava daleko izvan svojih granica, šetnjama stopama Jane Austen u rodnom Hampshireu, izložbama, novčanicom s njezinim likom.

Kad je umrla 18. srpnja 1817., u 41. godini, tek je počela biti priznata. Danas je jedna od omiljenih spisateljica Britanaca, njezinih je šest romana prodano u milijunima primjeraka a njezine priče koje seciraju život seoskog sitnog plemstva na prijelazu u 19. stoljeće inspiriraju stotine književnih, filmskih i televizijskih adaptacija.

Virginia Woolf kao i Vladimir Nabokov hvalili su njezinu "genijalnost".

"Ponos i predrasude" predmet su posebnog kulta i više su puta ekranizirani. Moderan lik Bridget Jones izravno je inspiriran Lizzie Bennet, junakinjom Jane Austen koja se više voli udati iz ljubavi nego interesa.

Kathryn Sutherland, profesorica književnosti na Oxfordskom sveučilištu, ističe kako je Austen nadmašila viziju idealizirane Engleske s lijepim kućama i zelenom prirodom, ona je "pisac koji govori o etici, društvenoj odgovornosti" u klasnom društvu s pozadinom napoleonskih ratova i osvajanja mora.

Jane Austen baca svjetlo i na ljudske odnose i položaj žena kojima je jedina budućnost bila brak. "Imala je izoštrenu svijest očajne situacije žena, njihove ekonomske ovisnosti o muškarcima i zbog toga je bila jako frustrirana", kaže Kathryn Sutherland koja u njoj vidi "feministicu".

Jane Austen, kći pastora, živjela je gotovo u siromaštvu čitav svoj život. Pokušava objavljivati kako bi zaradila za život. Rukopis "Razuma i osjećaja" napokon je prihvaćen 1811. nakon nekoliko uzaludnih pokušaja. Nažalost, umire kad su uspjeh i novac konačno tu.

Grobnica Jane Austen u katedrali u Winchesteru kao i razne kuće u kojima je živjela, od Chawtona, sjevernije, do Batha u Somersetu, privlače tisuće hodočasnika koji idu tragom njezinih likova ili naznaka koje bi im pomogle da razumiju spisateljičinu osobnost.


Reci što misliš!