Kultura

Hrvatski filmaši na Sarajevo film festivalu

Hrvatski filmaši na Sarajevo film festivalu

Sarajevo film festival ove godine održat će se od 11. do 18. kolovoza. Hrvatski filmaši sudjeluju u programima igranog, dokumentarnog, kratkometražnog i studentskog filma, te na industrijskim dijelovima festivala, Talents Sarajevo i CineLink dani filmske industrije.

Hrvatska manjinska koprodukcija, igrani dugometražni film Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića bit će prikazan na gala projekciji izvan konkurencije u programu igranog filma. Film je na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima nagrađen posebnim priznanjem žirija, a koproducirala ga je Produkcija živa.

U natjecateljskom programu dokumentarnog filma natječu se dvije dugometražne hrvatske manjinske koprodukcije. Riječ je o novom filmu srpskog redatelja Borisa Mitića Slatko od ništa kojemu je koproducent hrvatska produkcijska kuća Anti-Apsurd te filmu Playing Men Slovenca Matjaža Ivanišina koji je na upravo završenom Međunarodnom filmskom festivalu FIDMarseille osvojio nagradu Georges de Beauregard. Hrvatski koproducent filma je Restart. Oba filma imat će regionalne premijere u Sarajevu, a u konkurenciji su za nagradu Srce Sarajeva, Nagradu za ljudska prava te Specijalnu nagradu.

Regionalnu premijeru u programu kratkometražnog filma imat će i debitantski igrani film Antonete Alamat Kusijanović U plavetnilo. Svjetsku premijeru film je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus, a u Sarajevu se natječe za Nagradu za najbolji kratki film, te za dvije specijalne plakete žirija. Filmovi iz ovog programa u konkurenciji su i za direktnu nominaciju Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma.

U konkurenciji studentskog filma sudjeluje mlada hrvatska redateljica Nikica Zdunić sa svojim ostvarenjem 13+. Program U fokusu donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine, a u njemu će se naći višestruko nagrađivani prvijenac Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat.

Na stručnom dijelu festivala, CineLink dani filmske industrije, sudjeluje nekoliko hrvatskih filmaša i projekata.

Na radionici Docu Rough Cut Boutique od ove godine uveden je novi modul u kojem su autori dobili komentare i sugestije na materijal na kojemu još uvijek rade. Taj pripremni modul održan je u Sofiji od 21. do 25. lipnja, a završni dio radionice održat će se tijekom festivala u Sarajevu na zatvorenim projekcijama projekata. U programu sudjeluje Nebojša Slijepčević s filmom u razvoju naziva Srbenka. U programu CineLink Drama, koji potiče dramske serije, sudjeluju dva hrvatska projekta, Područje bez signala autora Ankice Jurić Tilić i Roberta Perišića te Dunav Sandre Antolić. Kako bi dali doprinos procesu razvoja dramskog serijskog programa u regiji, CineLink dani filmske industrije uvode gotovinsku nagradu u vrijednosti od 10.000 eura koju sponzorira Filmski centar Srbije.

Talents Sarajevo će tijekom 23. Sarajevo Film Festivala ugostiti 70 perspektivnih glumaca, snimatelja, redatelja, montažera, filmskih kritičara, producenata i scenarista iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza. Prethodnih deset godina postojanja program se kontinuirano razvijao i postepeno je prerastao u regionalno središte za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika. Od hrvatskih filmaša u program su uključeni redatelj Filip Heraković, producentice Ana Vidović, Zorka Klapan, Tena Gojić i Hana Hribar, scenaristica Nikolina Bogdanović, montažerka Doris Dodig te direktori fotografije Dragan Šiša, Magdalena Ptiček i Bojan Mrđenović.


Reci što misliš!