Kultura

Na Trgu sv. Krševana

Zadar classic open air: Zadarski kvartet klarineta

Zadar classic open air: Zadarski kvartet klarineta

U srijedu, 19. srpnja, festival Zadar classic open air donosi svoj šesti od ukupno planiranih dvanaest koncerata.

Na Trgu sv. Krševana nastupit će Zadarski kvartet klarineta. Mladi će klarinetisti, kao i svi drugi sudionici Festivala kojega organiziraju Lions klub Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra, svirati za humanitarni cilj – pomoć nekim drugim glazbenicima koji tek dolaze.

Uz manje izmjene u sastavu, Zadarski kvartet klarineta djeluje od 2007. godine kad je pokrenut kao samostalni projekt tadašnjih učenika zadarske GŠ Blagoje Bersa. Članovi kvarteta danas su akademski glazbenici u dobi od 23 do 26 godina, trojica Zadrana: Ivan Andrijević, Ante Buturić i Lovre Lučić te Abdul-Aziz Hussein iz Zagreba. Izvode raznovrstan program, od originalnih kompozicija za sastav, obrada drugih kompozicija, jazza i folklorne glazbe. Prošle su godine, u konkurenciji 16 komornih sastava, osvojili četvrto mjesto na natjecanju „Premio citta di Padova, u Italiji su sudjelovali i na festivalu „Nel Suoni dei luoghi“ i natjecanju „Coop Music Awards“, a ove su godine nastupili u ciklusu „Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj“. Svi ulažu u svoje usavršavanje pohađajući majstorske tečajeve uglednih pedagoga i klarinetista, svi odlaze na natjecanja i osvajaju nagrade. Svi su, uz to,  diplomirali na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te, osim Abdul-Aziza Husseina, osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekli u GŠ Blagoje Bersa.

Kao i svi koncerti Festivala i ovaj, što se u srijedu održava na Trgu sv. Krševana,  će početi u 21 sat. Posjetitelji će i tom prigodom moći dati svoj prilog za pomoć u daljnjem školovanju ili usavršavanju nekog od mladih zadarskih glazbenika.


Reci što misliš!