Kultura

splitski glazbenici

U nedjelju na Ugljanu u samostanu sv. Jeronima gostuje Splitski gudački kvartet

U nedjelju na Ugljanu u samostanu sv. Jeronima gostuje Splitski gudački kvartet

Koncert Splitskog gudačkog kvarteta održat će se u samostanu sv. Jeronima u mjestu Ugljan u nedjelju, 23. srpnja 2017. s početkom u 21 sat.

U kvartetu nastupaju: Valter Lovričević (violina), Ana Tošić  D'Ambra (violina), Igor Smoday (viola) i Jasen Chelfi (violončelo).

Ansambl sačinjavaju iskusni i istaknuti glazbenici splitskog glazbenog kruga koji su osnovnu glazbenu naobrazbu stekli u Splitu. Nakon odvojenih studija i međunarodnih karijera udružili su snage u Splitski gudački kvartet, istovremeno djelujući u glavnim kulturnim institucijama Grada (Hrvatsko narodno kazalište u Splitu i Umjetnička akademija u Splitu).

Splitski gudački kvartet je kroz desetljeće djelovanja ostvario niz koncerata. Od samih početaka to su bili: festival Pasionske baštine u Drnišu, 51. i 59.  Splitsko ljeto, Dani kršćanske kulture, 8. gospićko glazbeno ljeto, Dani Alke i Velike Gospe,

Devetnica proslave sv. Dujma u katedrali u Splitu, na kojem su praizveli prvi gudački kvartet "Martyr" don Šime Marovića napisan za Splitski gudački kvartet, Glazbene večeri sv.Frane,  Spli'ski litnji koluri.  Surađivali su sa:  Hrvatsko-francuskom udrugom iz Splita, muzicirali su na "Danima hrvatsko-francuskih kulturnih veza", Gradskim kazalištem lutaka,  Splitskog društva za suvremenu glazbu, Plesni centar u Splitu (njegujući i izvodeći argentinski tango).

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH održavaju ljetna koncertna gostovanja u svrhu promidžbe kulturnog turizma u malim gradovima Hrvatske i po otocima (Sinj, Vrgorac, Ugljan, Jelsa, Vela Luka, Zaprešić, Vis, Lastovo, Drniš, Solin, Gospić,...).  

Od 2007.godine, pod pokroviteljstvom Poglavarstva grada Splita, a u suradnji s HNK Split i Hrvatskom odvjetničkom komorom Split, održavaju redovitu koncertnu sezonu u gradu Splitu.

2014. godine održali su koncert potpore projektu otvaranja koncertne dvorane u Splitu.

Također u organizaciji Lions kluba "Marjan" održavaju dobrotvorne akcije za potrebite.

Surađivali su s glazbenicima: E. Epshtein, L. Marušić, D. Bošnjak, T. Cukrov, S. Milić, Ž. Milić, Ž. Marendić Bučević, A. Teskera, J. Garin, I.   Novinc, K.Repušić, T.Sarić, Ž. Draušnik i dr..

S mo. Harijem Zlodrom sudjelovali su na Danima kršćanske kulture i u dječjoj operi "Mali dimnjačar", B.Brittena.

Splitski gudački kvartet osnovan je početkom 2005. godine.


Reci što misliš!