Kultura

veći interes

Za učenje hrvatskog jezika 215 stipendija, 93 više nego lani

Za učenje hrvatskog jezika 215 stipendija, 93 više nego lani

Radi upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2017./2018. dodijelio je 215 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Hrvatskoj – 93 više u odnosu prema prošloj godini.

Nastava se održava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Croaticum), Filozofskom fakultetu u Splitu (Centar za hrvatske studije u svijetu) i Filozofskom fakultetu u Rijeci (Riječka kroatistička škola), priopćio je u petak Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Također je za akademsku godinu 2017./2018. dodijeljeno deset naknada/stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika (Hrvatski internetski tečaj HiT-1).

U priopćenju se podsjeća da se, uz očuvanje, njegovanje i promicanje hrvatskoga jezika i kulture, tim programom potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Hrvatsku te se omogućuje njihovo lakše uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske.

S tim ciljem od prošle akademske godine može se dobiti stipendija i za treći i/ili četvrti semestar. Osim učenja jezika, prilika je to i za bolje upoznavanje hrvatske kulturne i prirodne baštine te ljudi, što će, zasigurno, biti dodatni motiv za trajni povratak, ocjenjuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Svi oblici nastave na tečaju "Croaticum" obuhvaćaju izvannastavne aktivnosti koje se stalno organiziraju i u koje se studenti aktivno uključuju kako bi jezik i kulturu učili na praktičan način. Organiziraju se razgledavanja gradova u kojima se uči hrvatski jezik ili odlasci u okolna i dalja mjesta tijekom kojih se upoznaje hrvatska kulturna povijest i baština.

U svakom se semestru za studente organiziraju i kraća jednodnevna putovanja u nacionalne parkove i hrvatske gradove. Polaznicima viših stupnjeva priređuju se odlasci na kazališne i filmske predstave, a polaznicima početnih stupnjeva nude se projekcije s prijevodom na engleskom jeziku. U svakom se semestru organiziraju i gostovanja hrvatskih kulturnih djelatnika


Reci što misliš!