Kultura

50. obljetnica smrti književnika

Započeli sedmi "Dani Kule" u spomen na Vladana Desnicu

Započeli sedmi
Zeljko Mrsic/PIXSELL

Dvodnevna kulturna manifestacija Dani Kule koja se 22. i 23. srpnja održava u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom ove je godine posvećena obilježavanju 50. obljetnice smrti književnika Vladana Desnice.

Prvog dana manifestacije, koja se održava sedmu godinu zaredom, bit će otvoren novi izložbeni postav pod nazivom "Vladan Desnica - Piščev studio" koji će biti izložen u novoobnovljenim prostorijama u takozvanoj Staroj kući. U tom će prostoru biti izloženi portreti pisca Vladana Desnice iz ruku suvremenih hrvatskih slikara Jerolima Miše, Berislava i Dalibora Paraća, Zlatka Price, Fedora Vaića i Marike Šafran Berberović. Osim portreta bit će izloženi i osobni piščevi predmeti povezani s njegovim književnim radom, priopćilo je Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi.

Otvorenje izložbe bit će popraćeno audio snimkama triju kompozicija Vladana Desnice u izvedbi Vlaste Gyure (klavir) i Josipe Bilić (sopran) koje će se ovom prilikom moći premijerno poslušati.

Slikovni prikaz različitih životnih razdoblja Vladana Desnice bit će predstavljen odabranim panoima izložbe "Vladan Desnica i Desničini susreti“ koju je prof.dr.sc. Drago Roksandić razvijao tijekom nekoliko godina te već predstavio javnosti u sklopu znanstveno-stručnih skupova Desničini susreti (2012.-2015.).

Program u subotu završava scenskom prezentacijom dijela teksta iz drame "Ljestve Jakovljeve" te odabrane poezije Vladana Desnice. Dijelove drame interpretirat će glumci nekoliko zagrebačkih kazališta Dado Ćosić (ZKM), Romano Nikolić (Arterarij) i Sara Stanić (Kerempuh).

Drugoga dana manifestacije, 23. srpnja, bit će izvedena monodrama Jure Arasa "Igre proljeća i smrti" nastala po tekstu Vladana Desnice u produkciji Teatra VeRRdi. U ambijentu piščeva doma, na mjestu na kojemu je velikim dijelom i nastajao poznati roman "Proljeća Ivana Galeba", predstava je premijerno izvedena u sklopu Dana Kule prošle godine.

Oba dana manifestacije moći će se razgledati svi dijelovi obnovljene povijesne jezgre kulturnoga dobra Kula Stojana Jankovića i crkvica Svetog Đurđa, stoji u priopćenju organizatora manifestacije.


Reci što misliš!