Kultura

na trgu stojana jankovića

Zadar classic open air: Kvartet klarineta u nedjelju 23. srpnja

Zadar classic open air: Kvartet klarineta u nedjelju 23. srpnja

Na ovogodišnjem festivalu Zadar Classic open air, u nedjelju, 23. srpnja, s početkom u 21 sat po drugi put nastupa Zadarski kvartet klarineta, ovaj put na Trgu Stojana Jankovića, smještenom između Nadbiskupske klasične gimnazije i crkve sv. Ilije

Ovo je, koliko je poznato, prvi koncert koji će se prirediti na tom malom i mnogima nepoznatom trgu, nadomak Foruma i katedrale sv. Stošije.

Zadarski kvartet klarineta nastao je 2007. godine kao samostalni projekt tadašnjih učenika zadarske Glazbene škole Blagoje Bersa. Danas su njegovi članovi akademski glazbenici: Ivan Andrijević (23 ), Ante Buturić (26), Lovre Lučić (26), sva trojica iz Zadra i Abdul-Aziz Hussein (25) iz Zagreba.

Svi su diplomirali na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, osvajali nagrade i priznanja kao pojedinci ili članovi komornih sastava i svi ulažu u svoje usavršavanje, pohađajući majstorske tečajeve uglednih pedagoga i klarinetista. Izvode raznovrstan program, od originalnih kompozicija za sastav i obrada drugih kompozicija,  do  jazza i folklorne glazbe.

Prošle su godine, u konkurenciji 16 komornih sastava, osvojili četvrto mjesto na natjecanju „Premio citta di Padova, u Italiji su sudjelovali i na festivalu „Nel Suoni dei luoghi“ i natjecanju „Coop Music Awards“, a ove su godine nastupili u ciklusu „Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj“.

Mladi će klarinetisti, kao i ostali sudionici Zadar classic open air-a, svirati za humanitarni cilj, za  pomoć nekim drugim mladim glazbenicima pa će posjetitelji koncerta i tom prigodom moći dati svoj prilog njihovim nastojanjima.


Reci što misliš!