Kultura

Hrvatska komora arhitekata odabrala:

Arhitektima 100 tisuća kuna za 11 projekata

Arhitektima 100 tisuća kuna za 11 projekata

Hrvatska komora arhitekata (HKA) odabrala je 11 projekata od interesa za arhitektonsku struku kojima će dodijeliti financijska sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 kuna.

Do roka za dostavu prijava, 17. srpnja 2017. godine, pristiglo je čak 40 prijava.

Projekti članova Komore odabrani su prema unaprijed određenim i javno objavljenim kriterijima, kao što su originalnost teme/sadržaja koja se prezentira projektom, opći strukovni interes promicanja hrvatske arhitekture i arhitekata, promicanje te istraživanje hrvatskog prostora i arhitekture, istraživanje hrvatske urbanističke i arhitektonske baštine te realna i provediva financijska konstrukcija projekta. Od 40 prijavljenih projekata 20-ak ih se odnosilo na arhitektonsku baštinu, 15-ak na urbanističko i prostorno planiranje, a nekoliko ih se odnosilo na proučavanje te praćenje recentnih procesa i pojava u prostoru.

„Iznimno smo zadovoljni brojem prijava i raznolikošću projekata koje su članovi predlagali. Birani su isključivo projekti od javnog interesa za arhitektonsku struku, a ovu dobru praksu sufinanciranja rada naših članova planiramo nastaviti i ubuduće. Sigurni smo da će ovi projekti zaživjeti, da će i njihovim provođenjem arhitektonska struka biti vidljivija u hrvatskoj javnosti. Dodjeljivanjem sredstava po utvrđenim kriterijima osigurana je stručna utemeljenost i transparentnost cijelog postupka”, obrazložila je dodjelu sredstava predsjednica Komore, dipl. ing. arh. Željka Jurković. Pritom je istaknula kako će svi oni kojima su odobrena financijska sredstva biti pozvani u Komoru na potpis Ugovora kojima će se dodatno utvrditi međusobna prava i obaveze.

Financijska sredstva Komore arhitekata bit će dodijeljena za izdavanje Vodiča dubrovačke arhitekture 19. i 20. stoljeća, za izdavanje monografije hrvatskog EUROPAN-a, povodom njihove 25. obljetnice djelovanja, za izdavanje  arhitektonskog priručnika za djecu „Lica (z)grada i život za njih”.  Sredstva Komore bit će dodijeljena za izdavanje knjige o strukturi hrvatskog sela od 18. do 20. stoljeća, Zanemarena baština – Prostorne strukture sela u RH, za izdavanje znanstveno-stručne knjige „Englesko-hrvatski stručni pojmovnik kulturne baštine”, za objavu zbornika radova vezanih uz istraživanje kamena kao građevinskog materijala te za publikaciju rezultata Ljetne škole arhitekture i urbanizma u Zadru, Povijesna središta, suvremeni grad i održivi turizam, javni prostori grada - tradicija i suvremene potrebe.

Financijska sredstva Komore dodijeljena su za prezentaciju projekta Život žrvnja Žrnovnice, za projekt Revitalizacija napuštenih vojarni - umrežavanje i razmjena znanja kojeg provode članice Komore iz Varaždina, za izložbu o riječkom arhitektu Zdenku Sila, čiji je cilj dokumentiranje i prezentiranje njegovog rada. Projektu Dani nebodera, koji istražuje gradske zone Rijeke izgrađene neboderima, te uključuje razgovor sa stanovništvom, također su odobrena sredstva.

 


Reci što misliš!