Kultura

"Podvodni arheološki lokalitet kod otočića Ričula''

U Turnju u prostoru Kule Kaštel otvara se izložba o arheološkim otkrićima

U Turnju u prostoru Kule Kaštel otvara se izložba o arheološkim otkrićima

Otvorenje izložbe "Podvodni arheološki lokalitet kod otočića Ričula - Misto pod morem'' će se održati u srijedu, 26.srpnja s početkom u 19 sati u Turnju u prostoru Kule Kaštel iz 15.stoljeća.

Otvorenje izložbe "Podvodni arheološki lokalitet kod otočića Ričula - Misto pod morem'' će se održati u srijedu, 26.srpnja s početkom u 19 sati u Turnju u prostoru Kule Kaštel iz 15.stoljeća.

Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Općine Sv. Filip i Jakov te donaciji Alana Mandića, djelatnici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru započeli su još 2014. godine sa sustavnim podvodnim istraživanjima na prapovijesnom nalazištu uz otočić Ričul, iznimno važnom arheološkom lokalitetu iz srednjeg brončanog doba.

Taj priobalni otočića u Pašmanskom kanalu nalazi se nedaleko mjesta Turanj, oko 20 km jugoistočno od Zadra. Pozicioniran je u blizini Galešnjaka, koji je zbog svoga oblika srca svjetski poznat kao otok ljubavi. Prapovijesni lokalitet se rasprostire na morskome dnu dubine do oko 3 m. Mnogobrojni i raznovrsni nalazi upućuje na arheološke ostatke prapovijesnog naselja. U podmorju leže ostatci dugačkog kamenog nasipa, kojim je otočić Ričul nekoć bio spojen s obližnjim kopnom današnjeg imena Tukljača.

Izložbu organizira Turistička zajednica općine Sv.Filip i Jakov i Općina Sv.Filip i Jakov.

Na svečanosti otvorenja zapjevat će i ženska klapa „Karmel“ koja je prije nekoliko dana sudjelovala u finalnoj večeri ženskih klapa u Omišu, a u petak 28.srpnja u Turnju  organiziraju tradicionalnu večer klapske pisme „Kamena Dalmacija“.

Kula Kaštel  je obnovljena i otvorena prošle godine te stavljena  u funkciju Turističko informativnog centra, izložbenog prostora i vidikovca.


Reci što misliš!