Kultura

izbor iz bogate zbirke

Galerija umjetnina predstavila 210 djela i prvi put u postav uključila radove zadarskih fotografa

Galerija umjetnina predstavila 210 djela i prvi put u postav uključila radove zadarskih fotografa

Nakon jedanaest godina izlagačke pauze u svom matičnom prostoru, Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar ponovno je otvarila svoja vrata postavom izložbe "Izbor iz zbirki".

U nastojanju prikazati što veći broj radova, koji su dugo bili nedostupni javnosti, u 6 izložbenih dvorana napravljen je izbor od 210 djela uključivši prvi put u postav i fotografiju.

Zbog nedostatka prostora, kronološki je prikazan period od 19. st. do suvremenosti.

Otvorenje izložbe "Izbor iz fundusa Galerije umjetnina" Otvorenje izložbe "Izbor iz fundusa Galerije umjetnina"

Tako su, počevši od suvremenosti izdvojene sljedeće cjeline: Postmoderni obrat, Hiperrealizam, Lirska apstrakcija, informel, materično slikarstvo, „Biafranstvo sedamdesetih“, Geometrija u svakodnevici, Zadarski fotografi iz fundusa Galerije umjetnina, Slikarstvo strukturiranog krajolika, Intimizam i poetski realizam, Uljepšani građanski svijet 19. stoljeća i Zadarske slikarice na prijelomu stoljeća. 

U postavu je odbačen modernistički koncept galerije kao neutralne bijele kocke i stvoren je ambijent od 210 djela nudeći, poput zagrebačke Laube, ugodu kuće za ljude i umjetnost.

Autorice izložbenog koncepta su Ljubica Srhoj Čerina i Nevena Štokić uz suradnju Koraljke Alavanja.

Autorica oblikovanja postava i vizuala izložbe je Ljubica Marčetić Marinović. 

Izložba se može posjetiti od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, te ponedjeljkom i četvrtkom od 9 do 14 sati i od 18 do 21 sati.


Reci što misliš!