Kultura

kreativno ljeto malih otočkih umjetnika

Naplavine s plaža dječje ruke učas pretvore u mala umjetnička djela

Naplavine s plaža dječje ruke učas pretvore u mala umjetnička djela

Kada je 2013. godine u sklopu projekta „Otok djetinjstva“ akademska slikarica Manuela Vladić-Maštruko u Preku organizirala prvu likovnu radionicu, jedna je baka, koja je dva dana zaredom dovodila unuku, rekla: „Nadam se da će radionica zaživjeti, da neće plesati samo jedno ljeto!“.

Četiri godine poslije, radionica još „pleše“, štoviše, dosad ih je održano 20-ak, ljetnih i zimskih, a projekt „Otok djetinjstva“ prerastao je u „Eko-Etno-Preko“. Mjesto zbivanja i dalje je POU Dom na žalu, a sudionici djeca s cijelog otoka Ugljana, Pašmana, turisti...

- Veseli me što radionica još uvijek pobuđuje velik interes, ovoga puta došlo je 17 djece i iako je bila gužva oko stola, odlično smo radili. Naplavine skupljene na ugljanskim plažama uvijek nas dodatno motiviraju i inspiriraju, a neki brodovi koje su napravile te ručice prava su mala umjetnička djela i nadam se da će to djecu potaknuti na kontinuirano bavljenje likovnom umjetnošću, kaže slikarica Manuela Vladić-Maštruko, koja za sredinu kolovoza priprema novu radionicu, ali ovoga puta s potpuno drukčijom temom.

- Radionica će biti posvećena priješkim lavandijerama, odnosno pogibiji 16 lavandijera, jednom od najtragičnijih događaja u povijesti Preka. Toj temi posvetila sam i svoju sljedeću autorsku slikovnicu pod nazivom „Bijele ribice lavandijerice“. Od Zadarske županije dobili smo sredstva za održavanje te radionice, ali u potrazi smo za dodatnim novcem jer od dječjih radova nastalih na toj radionici također namjeravam napraviti malu slikovnicu. Općina Preko sufinancirat će moju slikovnicu „Bijele ribice lavandijerice“, ali kako su tiskanje i priprema vrlo skupi, moja udruga Arte Insula za taj projekt namjerava konkurirati i na natječaju Ministarstva kulture te na još nekim nacionalnim natječajima, najavljuje slikarica M. Vladić-Maštruko.

Kao i svake godine ljeta provodi na Ugljanu i u Zadru, gdje intenzivno radi na svom prvom animiranom filmu, koji bi se u produkciji Zagreb filma trebao pojaviti do kraja ove godine. Za film je sama napisala scenarij i potpisuje režiju.

- Osim filmom, trenutačno sam najviše okupirana istraživanjem materijala za slikovnicu „Bijele ribice lavandijerice“, a uz to pripremam se i za sudjelovanje na Bijenalu ilustracije u Bratislavi, kaže te poziva Prečane na radionicu posvećenu lavandijerama, koja će se održati 10. kolovoza uz sudjelovanje Udruge žena Luzor iz Preka.


Reci što misliš!