Kultura

63. splitsko ljeto

Gitarist Goran Listeš na Splitskom ljetu

Gitarist Goran Listeš na Splitskom ljetu

Koncert u sklopu 63. Splitskog ljeta u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu u nedjelju 30. srpnja s početkom u 21 sat održat će međunarodno proslavljeni splitski gitarist Goran Listeš.

Splitskoj će se publici predstaviti djelima Joaquín Turina, Manuela Poncea u rasponu od baroknog Domenica Scarlattija, preko Joaquín Turina, Manuela Poncea, Federica Morena Torroba iz 20. stoljeća, do naših suvremenika Giuliana Balestre i Leonarda De Angelisa.

Gitarist Goran Listeš profesor je gitare na Umjetničkoj akademiji u rodnom Splitu. Diplomirao je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu i na Hochschule für Musik u Grazu. Pobjednik je mnogih uglednih međunarodnih natjecanja, poput Jeunesses Musicales (Beograd 1985), Fernando Sor (Rim 1989) i Mauro Giuliani (Bari 1989). Nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima i koncertnim podijima u Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Kubi, Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Austriji i drugim zemljama, uključujući i nastupe u poznatim dvoranama: Wigmore Hall u Londonu, pariškoj Radio France Auditorium i znamenitoj moskovskoj dvorani Čajkovskog. Također se pojavljuje kao solist sa orkestrima Češke filharmonije, Zagrebačke filharmonije, orkestrom Splitske opere, s Madridskim orkestrom, Talijanskim komornim orkestrom Solisti Aquilani te Belgijskim komornim orkestrom I Fiamminghi. Član je Zagrebačkog gitarskog trija, Talijanskog gitarskog dua i Talijanskog gitarskog kvarteta Leonardo s kojima vrlo često nastupa. Sa Zagrebačkim gitarskim trijem dobitnik je niza značajnih priznanja. Uz zvanje redovitog profesora gitare na splitskoj Umjetničkoj akademiji, gost je profesor na Konzervatoriju u Monopoliju (Italija) te održava majstorske tečajeve u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Hrvatskoj.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti