Kultura

Pjesnikinja Anđelka Korčulanić

U Kukljici održana promocija zbirke poezije "Bit će ti žao"

U Kukljici održana promocija zbirke poezije

Pjesnikinju Anđelku Korčulanić iz Splita vežu mnogobrojne lijepe uspomene za mjesto Kukljicu. Mnoge njezine najdraže joj pjesme posvećene moru, upravo su i nastale u Kukljici.

Zadarska kantautorica Tea Vidaić autorskom skladbom " More (Razbilo je more)" započela je promociju zbirke poezije "Bit će ti žao" pjesnikinje Anđelke Korčulanić koja se održala u utorak 1.08.u Multimedijalnoj dvorani Kukljica.

Prije samog predstavljanja ove njezine četvrte zbirke po redu svoj recital započela je sa pjesmom "Kukljica" koja joj je bila objavljena u njezinoj drugoj zbirci poezije "Stope u pijesku vremena" koju je izdala u lipnju 2014 godine.

"Ni mendula, ni dvor, ni smokva, Ništa u Kukljici nije moje, Baš ništa tu ne pripada meni, A opet, sve ćutim kao svoje: Gospu od sniga i porat i ljude, I tirkizno more Jelenice, Krivu murvu i Zelenu puntu, Kale i graju kukljiške dice."

Recenzenziju  zbirke napisala je prof. Vesna Jukić-Oštrek , knjižničarka i vrsni  poznavalac književnosti te istaknula :"Riječi su moćno oruđe u stihovima Anđelke Korčulanić. Dominantna tema ove poezije jest ljubav. U stihovima Anđelke Korčulanić sve pršti od snažnih emocija te se osjeća zavodljiva atmosfera vođenja ljubavi rijetko viđene ljepote."

Poetska zbirka "Bit će ti žao" sadržava 72 pjesme koje su podijeljene u sedam tematskih cjelina : Odgoda ljeta, Memento, U rodu s morem, Lipa rič dalmatinska, Boje, Suton u zavičaju, Bijeg u poeziju.

"Ako zaronite u kristalno i „prozirno“ poetsko more, naići ćete na stihove „visoke rezolucije“ u kojima se zrcali snaga, punoća i karakter pjesničkog opusa Anđelke Korčulanić. To su stihovi s kojima ćete, i nakon čitanja, zajedno sanjariti i živjeti jer njezina poezija umije iskru radosti stvoriti od sitnice."

Pjesnikinja Anđelka Korčulanić prigodom svoje promocije pročitala je nekoliko svojih pjesama, Ne možeš umrijeti, A da si sa mnom,Bit će ti žao, Svađa s bogom, U rodu s morem, Smrt kraljice mora, Vonji iz škafeta, Umorena zemlja, Bijeg u poeziju, Kukljiškim materama.

Glazbeni dio večeri obogatila je Tea Vidaić, zadarska kantautorica izvodeći svoje autorske skladbe, Kadenca snova, Note ljubavi, Dalmatinska romanca, Ćeri puntarske i skladbu Bračolet od pijastera koju će imati prilike i predstaviti u sklopu manifestacije "Millenium stih - poetski maraton Riječi iznad svega" i to u dijelu programa na Poetskoj večeri (Pjesničkom maratonu) u atraktivnom prostoru crkve sv. Donata.

"I, na kraju, tko ne bi poželio biti dijelom njezina pjesničkoga svijeta, nakon čitanja ovih stihova: Kad vrijeme nagrize dno tvoga broda/i do grla ti se popne navrla hladna voda,/ne boj se!/Sklopi oči i nasmiješen se sjeti:/u mojoj si pjesmi,/u mojoj pjesmi ne možeš umrijeti.(Ne možeš umrijeti)."

Moderator i voditelj promocije bila je Vesna Benić a gost predavač čakavski pjesnik Tomislav Meštrić iz Kukljice koji je pjesnikinju podržavao od kada se prvi puta susreo s njezinim pjesmama.

Promociji su uz sumještane i ostale posjetitelje nazočili načelnik Marin Boško i direktorica TZ Kukljica Zlatka Blaslov, ujedno pokrovitelji još jednog kulturnog programa za turističku sezonu 2017 Kukljica.

 


Reci što misliš!