Kultura

sedma umjetnost

Svjetska premijera filma "Slatko od Ništa" Borisa Mitića na 70. Locarnu

Svjetska premijera filma

Dugometražni dokumetarni film, manjinska hrvatska koprodukcija, Slatko od Ništa u režiji Borisa Mitića imat će svjetsku premijeru na 70. izdanju Filmskog festivala u Locarnu, u okviru novoformiranog natjecateljskog programa 'Signs of Life'. Festival se u švicarskom gradu Locarno ove godine održava od 2. do 12. kolovoza.

Film je snimalo 62 snimatelja tijekom osam godina u 70 zemalja, narator je Iggy Pop, a glazbu su skladili majstori kabarea Pascal Comelade i britanski bend The Tiger Lillies.

Autor minimalistički opisuje film kao ‘satiričnu dokumentarnu parabolu, u kojoj Ništa vraća sve na svoje mjesto' i dodaje: 'Ničemu je dojadilo da bude neshvaćeno, te jednog dana beži od kuće i obraća nam se po prvi i zadnji put'. U sklopu tog svog 'vikenda na zemlji', Ništa kritizira, ali polako i poprima ljudske slabosti.

Scenarij, čiji je razvoj podržao HAVC, je istraživan kroz 20.000 stranica raznovrsne bibliografije, da bi na kraju poprimio vrlo specifičnu formu: Ništa nam se sve vrijeme obraća u vrlo jednostavnim stihovima.

S druge strane, film obiluje ‘dokumentarnim kadrovima Ničega’ koje je autor naručio od desetaka kolega iz cijelog svijeta (Cesar Charlone, Jorgen Leth, Michael Glawogger). Svi su oni isprva dobili odriješene ruke da snimaju 'dokumentarno Ništa', da bi kasnije, u sklopu namjenske online brainstorming platforme, mogli usporediti i komentirati svoje kadrove s tuđima, pri tome ne znajući nikad ni tko je što snimio, niti tko je autor komentara.

'Cilj je bio iskoristiti svježinu pogleda i komplementarnost što više različitih autora i kultura, kako bismo se približili nekom univerzalnijem dojmu Ničega', objašnjava Boris Mitić te zaključuje: 'Ne znam koliko smo uspjeli, ali vizuali djeluju poprilično usklađeno.'.

Film Slatko od Ništa nastao je u koprodukciji Srbije (Dribbling Pictures), Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske (La Bête), a dobio je potporu Filmskog Centra Srbije, HAVC-a, francuskog CNC-a i Procirepa, nizozemskog IDFA Bertha Funda, Centra za suvremenu umjetnost u Ženevi i argentinsko-američke grupacije Faena Art.

Osim toga projekt je podržan i od strane Creative Europe TV Programming fonda, nakon uspostavljanja predugovora sa 10 europskih TV kanala, a u Trstu je osvojio i HBO nagradu za najbolji dokumentarni film u nastajanju.

Mitić je poznat po filmovima Pretty Dyana (2003.) i Doviđenja, kako ste (2009.). Oba filma su prikazana na po preko 60 festivala i 10 televizija, a osvojila su ukupno 18 nagrada.

Filmski festival u Locarnu jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a odlikuje ga otkrivanje nadolazećih filmskih talenata i trendova. Mitićev film prikazat će se 8., 9. i 10. kolovoza, a više o programu i ostalim filmovima potražite na službenim stranicama festivala


Reci što misliš!