Kultura

#našiškolji

Anti Toni Valčić sačuvao je ošljački govor od ubrzanog izumiranja

Anti Toni Valčić sačuvao je ošljački govor od ubrzanog izumiranja
nasiskolji.hr

U organizaciji Općine Preko i TZO Preko na Ošljaku je u srijedu navečer održana književna večer posvećena pjesniku Anti Tonu Valčiću, koji je preminuo u ožujku ove godine.

Kako je u uvodu istaknula voditeljica programa Lidija Lončar, večer je nazvana "S Tonijem prije i ubuduće" jer je želja organizatora da manifestacija postane tradicionalna, piše našiškolji.

Ante Toni Valčić počeo je pisati na književnom jeziku, a onda je shvatio da njegov domaći govor ima puno više snage. Izdao je nekoliko zbirki pjesama, a 2012. godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske Zadar objavljen je njegov Rječnik govora otoka Ošljaka. U njemu Valčić tematizira ošljački mjesni govor i tako ga pokušava sačuvati od ubrzanog izumiranja.

Ošljački je rječnik kruna autorova višedesetljetnog bavljenja rodnim govorom i njegova rada na skupljanju starih i zanimljivih riječi.

O Anti Tonu Valčiću govorili su prof. dr. Robert Bacalja i njegov prijatelj iz Kukljice, čakavski pjesnik Tomislav Meštrić.

Valčićevu poeziju čitala je dramska umjetnica Milena Dundov, a u programu su još nastupili čakavski pjesnik Slavko Govorčin, Adrian Valčić, Klapa Kožino, Filip Barać i Julija Ilijaš.


Reci što misliš!