Kultura

kraj 63. Splitskog ljeta

Praizvedba baletne predstave "Derviš i smrt" 14. kolovoza na Splitskom ljetu

Praizvedba baletne predstave

Praizvedba plesne predstave po romanu Meše Selimovića "Derviš i smrt", u koreografiji Igora Kirova i na glazbu Gorana Bojčevskog te po libretu Saše Dimoskog, bit će 14. kolovoza uprizorena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a ovom će baletnom premijerom biti završeno 63. Splitsko ljeto.

Naslovnu ulogu derviša Ahmeda Nurudina tumači nacionalni prvak Tomislav Petranović, a ostale uloge povjerene su plesačima Baleta HNK Split.

Koreograf Kirov je u petak na konferenciji za novinare istaknuo kako je ova baletna praizvedba veliki izazov za njega, plesače i cjelokupan tim koji je angažiran na ovoj predstavi. "Htio sam uraditi predstavu koja nije apstraktna i osjetio sam kako moja duša priča predstavu", poručio je.

 Na novinarski upit prati li ova baletna predstava Mešu Selimovića, Kirov je odgovorio kako je u predstavi sve bazirano na onomu što je Selimović napisao u romanu "Derviš i smrt", a što je prilagođeno današnjem vremenu. "Ova predstava nije u pokretu, nego je u emociji," kazao je.

 Naglasio je kako je, pripremajući se za 63. Splitsko ljeto, razmišljao o glavnoj temi približavanja kultura i religija, spajanja ljudi i prostora, "upravo ono što je u ovom trenutku bolna tema čovječanstva".

 "Priča Derviša je poznata na ovim prostorima i bliska je ljudima. Derviš je simbol duše koja transcendira sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru", rekao je Kirov.

 


Reci što misliš!