Kultura

25. Večer čakavske poezije.

U Kukljici se okupili čakavski pjesnici

U Kukljici se okupili čakavski pjesnici

Na glavnom trgu Kukljice u nedjelju je održana tradicionalna 25. Večer čakavske poezije.

U programu su sudjelovali pjesnikinja Mercedes Ceda Barić iz Preka, kukljiški pjesnik Tomislav Meštrić, glumica i redateljica Milena Dundov iz Kali i Luka Milić iz Kukljice, koji je večer poezije otvorio čitanjem pjesama kukljiškog pisca i pjesnika pokojnog Tomislava Maričića Kukljićanina jednog od prvih osnivača i organizatora Večeri čakavske poezije. 

Maričić je  iza sebe ostavio veliki trag dragocjene baštine čakavskog govora  u svojim izdanim zbirkama „Kamičići ditinjstva“ ,„Dite školja“  „Pisme umilne“„Bodulski kaleidoskop“ a od poznatih zapisanih djela i „Rječnik govora mjesta Kukljice na otoku Ugljanu“ objavljen 2000 god. i povijesnu arhivu „Kukljica“,  monografija izdanu 2003 god.

Pjesnikinja Mercedes Ceda Barić iz Preka pročitala je svoje pjesme pod nazivom "Kamara", "Storo sidro" i "Tovor". Pjesništvom se bavila od prvih školskih dana a poznata je i po izuzetnom daru pisanju igrokaza koji se redovito prikazuju na „Otočkoj besidi“ u parku Đardina – Preko. Njezini monolozi i pjesme izvode se i na zavičajnom programu „Večer na Brižićevin dvoru“ i u „Domu na žalu Preko“. Sudjelovala je aktivno i na mnogim kulturnim manifestacijama i izvan svoga mjesta Preka. Svoju prvu zbirku pjesama „Nis sve vazela“ izdala je 2003 god. a 2007 god. zbirku pod nazivom „Moje grunice“. Ceda će uskoro izdati i  Riječnik govora mjesta Preka koji je trenutno u Matici Zadar na obradi. Mercedes Ceda Barić bila je prva predsjednica i osnivateljica udruge „Luzor“ Preko i članica izvorne folklorne skupine “Kanica“.

Milena Dundov iz Kali koja je cijeli svoj vijek provela radeći u zadarskom Kazalištu lutaka i odigrala tisuće i tisuće uloga ,režirala brojne predstave, glumica i redateljica, u čast  dvojice velikana čakavske riči ,pokojnog Joje Ricova i Ante Toni Valčića odrecitirala je nekoliko njihovih pjesama. 

Luka Milić iz Kukljice tijekom večeri pročitao je još nekoliko pjesama i to pjesme "Mrvice moga života" i "Potli rata"  kukljiškog čakavskog pjesnika Ante Karlića Rave koji vrlo rado sudjeluje na ovakvim večerima ali je bio u nemogućnosti prisustvovati i pjesme pokojnog pjesnika iz Kukljice Karla Bačića "Jadna Mare" i "Moja mati" iz zbirke "Didova rič", koju je pjesnik izdao 2001 godine.

Kukljiški čakavski pjesnik Tomislav Meštrić koji svako svoje slobodno vrijeme koristi za pisanje pjesama i aktivno sudjeluje na skoro svim večerima poezije kako kod nas u Kukljici tako i u gradu Zadru odrecitirao je pjesme iz svojih do sada izdanih 8 zbirki poezija „Bodulska besida“  1995 god. „Lanterna gori“  1996 god,  „Na storomu fundamentu“ 1998, „Korenat sa zjuga“ 2001,  „Na raskrižju vitrov“ 2005, „Krhotine čakavštine“ 2009 g, „Vavik na orac“ 2014 i iz zbrike „Molo misto srca moga“ 2015.

U prosincu 2015 god. Tomisalvu Meštriću uručena je Nagrada književnog društva hrvatske - Ogranak Zadar za njegovu poeziju tj. životno djelo.

Glazbeni dio večeri kukljiškim pjesmama obogatio je KUD "Kukljica i izveo tradicionalne pjesme "Siv sokole", "Sunce zađe zoro" i "Golub leti".

Moderator i voditelj 25.Večeri čakavske poezije bila je Vesna Benić a pokrovitelji Općina Kukljica, TZ Općine Kukljica i TZ zadarske županije.


Reci što misliš!