Kultura

četvrtak, 24. kolovoza

Predstavljanje monografije “Mlinovi na rijeci Krupi” u mlinu Ljubičića

Predstavljanje monografije “Mlinovi na rijeci Krupi” u mlinu Ljubičića
Dino Stanin/PIXSELL

Predstavljanje monografije “Mlinovi na rijeci Krupi” bit će održana u Krupi, kod Obrovca u mlinu Ljubičića, na izvoru rijeke Krupe u četvrtak 24. kolovoza 2017. godine s početkom u 19 sati.

Autori monografije su prof. dr Janko Veselinović, dr Dunja Demirović i mr Mirela Tomaš – Simin.

Promocija će se održati u autentičnom ambijentu mlina Ljubičića, koji je u funkciji, a biće predstavljene narodne nošnje i hrana vezana za brašno koje se dobiva od pšenice, raži i kukuruza.

Iz uvoda:

“Na rijeci Krupi nekada je radilo 8 mlinova, dok je  sada je aktivan samo mlin Ljubičić, a skoro je obnovljen i mlin kod manastira Krupa.          

Monografija koju imate u ruci pisana je iz ljubavi prema kanjonu Krupe i iz uvjerenja da mlinovi na Krupi nisu samo svjedok prošlosti već jedan od značajnih potencijala razvoja turizma u ovom kraju.

Ona bi trebala da, barem malo, osvjetli značaj ovih mlinova za stanovnike Krupe i Golibića, ali i šireg obrovačkog i bukovačkog kraja kroz vijekove. Bilo nam je važno  da ukažemo na značaj zaštite ruralnog graditeljskog naslijeđa a i tehničkog naslijeđa, ali i onih drugih, nematrijalnih vrijednosti vezanih za hranu koja se pripremala od brašna brižljivo prikupljenog ispod mlinskog kamena.

Mlinski kamen postao je jedan od simbola zdrave ishrane i organskih proizvoda, pa neka i ova monografija bude jedan korak bliže prirodi.

Neka ona bude i nekoliko koraka ka obnovi i zaštiti mlinova na rijeci Krupi, što je bio jedan od ciljeva prilikom pisanje monografije. Bilo bi nam drago da ova monografija bude poziv vlasnicima mlinova ali i vlastima da se na nekoj novoj Mlinskoj stazi uz rijeku Krupu mlinovi ubuduće takmiče u ljepoti…”


Reci što misliš!