Kultura

Buffet željezara

Nagrade za hrvatske filmaše na 16. DokuFestu

Nagrade za hrvatske filmaše na 16. DokuFestu

Dugometražni dokumentarni film Gorana Devića Buffet željezara najbolji je film programa Balkan dox, a posebno priznanje dodijeljeno je Borisu Poljaku za kratkometražni film Oni samo dolaze i odlaze. Bojana Burnać, redateljica dugometražnog filma Moj život bez zraka, proglašena je najboljom debitanticom.

Ovogodišnji DokuFest održao se od 4. do 12. kolovoza u Prizrenu. Svi nagrađeni filmovi prikazivali su se u programu Balkan dox koji okuplja i prikazuje nove radove autora iz regije. 

U žiriju su bili Karen Cirillo, multimedijska umjetnica i producentica, Mimi Brody, međunarodna selektorica festivalskih programa i redatelj Ognjen Glavonić. 

Buffet željezara proglasili su najboljim filmom uz sljedeće obrazloženje: 'Film je izvrsno izrađen portret zajednice koja se bori s ekonomskim nedaćama i depopulacijom. Uz dozu humora i intimnosti, vješto bilježi vlasnike kafića i njihove goste te pokazuje koliko se teško oprostiti s domom.'

'Vizualno razigrana i zadivljujuća alegorija, posvećena suptilnom oslikavanju svijeta. Od sumraka do zore, prikazan je ljudski život u različitim fazama želje i nesigurnosti, prepleten u besciljnom spajanju.', riječi su uz koje je žiri dodijelio posebno priznanje Borisu Poljaku za njegov kratkometražni film Oni samo dolaze i odlaze. 

Bojana Burnać primila je nagradu za najbolju debitanticu. Ona je u programu sudjelovala s filmom Moj život bez zraka, za koji žiri kaže da 'ima svjež i originalan vizualni pristup te zadivljujuću fotografiju. Sa sigurnošću koja se ne viđa često u debitantskim filmovima, Bojana Burnać vjeruje svom protagonistu i publici te pušta da se priča polako razvija i otkriva osobnost i stvarnost njenog glavnog junaka, inače vrlo privatnog svjetskog rekordera.'

Također, projekt Snajka traži sreću Tee Vidović koji producira Restart, osvojio je nagradu za najbolji pitch na zavrsnom pitchingu BDC Discoveries radionice. Nagradu je podijelio s rumunjskim projektom Born in April.

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji. Uz šest natjecateljskih selekcija festival jednaku važnost posvećuje i mnogobrojnim posebnim programima.  


Reci što misliš!