Kultura

festival suvremenog plesa

Što nam donosi deveti "Monoplay"?

Što nam donosi deveti

Od srijede 30. kolovoza do petka 1. rujna u Zadru će se održati 9. festival suvremenog plesa Monoplay. Tijekom cijele godine, gotovo svakodnevno, ekipa Monoplaya marljivo radi i priprema slavlje plesa koje se već devet godina odvija u Zadru, promišljajući i maštajući te željno iščekujući, ne samo ovogodišnje, već i naredno izdanje festivala.

Upravo su takvi i svi umjetnici koji ove godine dijele svoj ples s Vama - radnici koji već dugo svakodnevno ulažu u svoju praksu, maštaju i otvaraju neke nove krajolike koji nas sve zajedno hrane i maze nekim drugim senzoričkim valovima, ističe jedna od dviju (uz Sanju Petrovski) umjetničkih ravnateljica festivala Petra Hrašćanec.

- Festival raste, rastemo i mi, plesna scena se mijenja često na bolje, a ponekad i stagnira.

Plesni umjetnici koji su započeli festival 2009. u Kinu Pobjeda, napredovali su u svom zvanju, zaposlili se, odselili, no još uvijek se svi okupljaju jednom godišnje krajem kolovoza i to je doista sretno vrijeme za sve nas, posebno za mene.

Naš Monoplay je mali festival, no programska i produkcijska kvaliteta je neupitna. Ne samo umjetnički već i sociološki mijenjamo strukturu grada i pridonosimo kulturi življenja u njemu.

Svake godine sve više ljudi, sve više izvođača i sve više publike. Narasli smo isključivo zahvaljujući našem radu i znanju, neopisivoj volji i entuzijazmu. Istina, možda nije u redu da hvalimo sami sebe, no kada smo započinjali doista nisam mogla ni zamisliti da će za skoro deset godina ovako izgledati, dodaje Petrovski.

Program festivala

30.8.2017. / PRVI DAN

20.00 Otvorenje Festivala: prezentacija solo materijala s radionice Davida Hernandeza SOLO SUITES

20.30 Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu: Solo radovi studenata Odsjeka plesa (Viktorija Bubalo, Ema Crnić, Ana Javoran, Ariana Prpić, Šimun Stankov)

21.00 David Hernandez (SAD) - Methods of remembering

22.00 Kritički parkour - moderatorice: Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović

23.00 Monostage: In Memoriam Ante Perković

31.8.2017. / DRUGI DAN

20.00 Isabelle Schad (DE) - Solo für Lea

21.00 Alessandro Sollima (IT) - Ad Libitum

22.00 Kritički parkour - moderatorice: Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović

23.00 Monostage: Lana Hosni (HR)

1. 9. 2017. / TREĆI DAN

20.00 Prezentacija radova zadarske plesne scene

21.00 Milan Tomašik (SK) - Solo 2016

22.00 Kritički parkour - moderatorice: Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović

23.00 Monostage: Mate Matišić (HR


Reci što misliš!