Kultura

"otočka besida"

Čakavska rič još je jednom odzvanjala prepunim Jardinom

Čakavska rič još je jednom odzvanjala prepunim Jardinom

Čakavska rič odraz je našega duhovnoga i nacionalnoga bića, a ova večer je samo jedan od načina kako je sačuvati od zaborava za buduće generacije, kazala je otvarajući u četvrtak navečer „Otočku besidu“ Lidija Lončar.

A upravo je čakavska rič, ta besida koja nas je stoljećima držala i održala, u svoj svojoj ljepoti odzvanjala Jardinom obitelji Mašina, na dvanaestoj po redu središnjoj godišnjoj manifestaciji koju za svoje sumještane i goste organizira Udruga žena Luzor iz Preka.

Pred prepunim gledalištem redali su se stihovi, napjevi, šale, pošalice, igrokazi otočnih autora i izvođača: Tomislava Meštrića iz Kukljice, dramska umjetnica Milena Dundov kazivala je poeziju Mercedes Cede Barić, Joje Ricova, Ante Valčića i Slavka Perovića, prvakinja Lutkarskoga kazališta u Zadru Gabrijela Meštrović Maštruko interpretirala je stihove svoga svekra Veljka Maštruka na ugljanskome idiomu, Anđelka Funčić čitala je pjesme svoje sestre Sonje Kačan, a Lidija Lončar stihove Veronike Marcelić. 

Igrokaze Senka Sorića, Sonje Kačan i Mercedes Cede Barić izveli su glumci amateri, članovi Udruge Luzor, a njihovu predanost, kreativnost i iskrenost publika je nagradila dugotrajnim pljeskom i odobravanjem.

„Otočka besida“, koju financijski i organizacijski pomažu Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko,  završila je nastupom Dječje klape Balinijera, javljaju Naši Školji.


Reci što misliš!