Kultura

zadru nije valjao

8. Avvantura Film Festival od 25. do 29. kolovoza na Visu

8. Avvantura Film Festival od 25. do 29. kolovoza na Visu

Međunarodni Avvantura Film Festival (AFF), prvi hrvatski festival s fokusom na europske koprodukcije, u svojem će se osmom izdanju održati od 25. do 29. kolovoza na otoku Visu, gdje će ugostiti renomirane domaće i svjetske filmske umjetnike.

Kako se ističe u najavi, na Avvanturi se prikazuju kratkometražni i dugometražni filmovi  zanimljivih filmskih autora iz cijeloga svijeta, bez obzira je li riječ o debitantima ili etabliranim autorima, koji nisu viđeni na drugim festivalima u regiji.

Na čelu s pokretačem i direktorom, filmskim redateljem i producentom Sergejom Stanojkovskim, AFF je od prve godine mjesto susreta vrhunskih filmskih profesionalaca iz svijeta, Europe, regije i Hrvatske, ističe se. Do sada je ugostio glumačke zvijezde poput Mata Dillona i Predraga Mikija Manojlovića, njemačkog producenta Karla Baumgartnera, japanskog skladatelja Shigeru Umebayashija, oskarovca Allana Starskog, redateljskog veterana Veljka Bulajića i drugih, kojima je dodijeljena festivalska nagrada koja nosi ime po Tomislavu Pinteru, najznačajnijem  direktoru  fotografije u povijesti hrvatske i regionalne kinematografije.

Ove godine ta će Nagrada Tomislav Pinter, na otvaranju 8. Avvanture, uručiti Christianu Jeuneu, glavnom selektoru filmskog festivala u Cannesu.

Jeune na AFF dolazi drugi put, na poziv Sergeja Stanojkovskog, u svojstvu člana žirija, u kojemu će biti i britanski scenarist Nicholas Martin, Ozana Ramljak s VERN-a, slovenski filmski redatelj Damjan Kozole, hrvatski filmski redatelj Nevio Marasović, Head of sales RSA London Damiano Vukotic, hrvatski filmski kritičar Boris Homovec, rumunjski filmski kritičar Mihail Fulger i Roxanda Nae iz rumunjske Kinoteke.

Festival nastavlja s uhodanim programima "Europske koprodukcije", "Međunarodni forum", "Kratki filmovi", koji će se prikazivati u kinima "Hrid" na Visu, "Mediteran" u Komiži i Domu kulture u Podšpilju. Iako se seli na Vis, odabrani filmovi s Avvanture, pokrenute prije osam godina u Zadru, bit će i ove godine prikazani u revijalnom dijelu Festivala na "Kraljevskim Vinogradima" kod Petrčana.

Festival prati i hrvatsku filmsku produkciju, pa će tako ove godine prikazati najnoviji film Kristijana Milića "Mrtve ribe", kao i projekcije nekoliko filmova, čiji su autori s Visa, ili su snimani na tom otoku.

Dolazak na 8. Avvanturu potvrdili su brojni renomirani filmski umjetnici: britanski redatelj Peter Webber, kolumbijski direktor fotografije Paulo Perez, mađarski producent i redatelj Balasz Juszt, britanski redatelj Adam Smith, direktor Sofija Film Festivala Stefan Kitanov, njemačke redateljice Maria Henge i Lena Geller, španjolski redatelj Marc Crehuet, producentica Uljana Kim i redatelj Kristijonas Vildziunas iz Litve, makedonski producent Tomi Salkovski, kao i glumačka ekipa filma "Mrtve ribe" i drugi, stoji u najavi festivalskih događanja.

Oni će predstaviti filmove s kojima dolaze na Festival, sudjelovati na Masterclassovima i popratnim festivalskim sadržajima. Tijekom pet festivalskih dana Damiano Vukotic, agent koji zastupa redatelje poput Sama Mendesa, Ridleya Scotta ili Joea Wrighta, održat će Masterclass o dejlatnosti  zastupanja redatelja na tržištu, rumunjski kritičar Mihail Fulger o rumunjskim Low/No budget produkcijama, a Peter Webber predstavit će svoj novi projekt rađen za Netflix.

Nastavlja i suradnju s HAVC-om te najavljuje početak suradnje s Međunarodnim Sveučilišnim Centrom Vern, koje je pokrenulo studij filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja.

Okuplja filmske i druge umjetnike, vezane korijenima za Vis ili su naprosto zaljubljenici u taj otok, poput domaćih redatelja Pave Marinkovića, Ognjena Sviličića, Nevija Marasovića i drugih.

Za dobru atmosferu tijekom kolovoških noći pobrinut će se i band uličnih glazbenika The Trouble Nomads, koji je nastupao na dodijeli nagrada Europske Filmske Akademije u Berlinu, navodi se u najavi 8. Avvanrtura Film Festivala.


Reci što misliš!