Kultura

likovno-literarni natječaj za učenike

Otvoren natječaj "Narodni muzej u slikovnici"

Otvoren natječaj
Dino Stanin/PIXSELL

Natječaj je namijenjen učenicima u osnovnim i srednjim školama koje djeluju na području Zadarske županije. Nagrada za pobjednika natječaja je tiskanje njihove slikovnice u više primjeraka. Svoj besplatan primjerak slikovnice svi zainteresirani posjetitelji moći će pronaći u odjelima muzeja!

Pridružite nam se u stvaranju slikovnice o svim odjelima Narodnog muzeja Zadar (Prirodoslovni odjel, Etnološki odjel, odjel Muzej grada Zadra, Galerija umjetnina, Kneževa palača) i predmetima koji se u njima nalaze.

Tema natječaja je izrada slikovnice s motivima eksponata izloženih u prostorima Narodnog muzeja Zadar. Natječaj je predviđen za grupni rad od najmanje pet učenika. Učenici trebaju odabrati predstavnika koji će, uz prethodnu najavu i stručnu pomoć kustosa NMZ-a, posjetiti sve odjele NMZ-a i odabrati eksponate koji će biti u njihovoj slikovnici. Uz svaki eksponat potrebno je napisati par rečenica i sve povezati u zanimljivu priču. Na taj način djeca/učenici povezuju sve odjele Narodnog muzeja Zadar na jednom mjestu preko vlastite priče i povijesnih činjenica o izloženim eksponatima. Slikovnica mora sadržavati najmanje deset, a najviše šesnaest stranica. Od slikovnica pristiglih na natječaj odabrat će se najbolja čiji će autori biti prigodno nagrađeni. Nagrada za pobjednika natječaja je tiskanje njihove slikovnice u više primjeraka. Svoj besplatan primjerak slikovnice svi zainteresirani posjetitelji moći će pronaći u odjelima NMZ-a. Natječaj je namijenjen učenicima u osnovnim i srednjim školama koje djeluju na području Zadarske županije.

Sve pristigle slikovnice će biti izložene u prostorima Kneževe palače za rođendan Narodnog  muzeja Zadar, 18. studenog, 2017. godine.

Cilj natječaja je poticanje kreativnog i stvaralačkog razmišljanja i izražavanja, poticanje razvoja sposobnosti okulomotorne koordinacije i sposobnosti opažanja, kao i smisla za estetska doživljavanja, poticanje razvoja fine motorike ruku, razvijanje grafomotoričkih vještina, stvaranje vizualnih slika, poticanje samostalnog rada i rada u grupi, razvijanje socijalnih komepetencija preko rada u grupi.

Također, cilj natječaja je upoznavanje s eksponatima izloženim u odjelima Narodnog muzeja Zadar i stvaranje vlastite predodžbe o tim eksponatima.

Predispozicije natječaja:

Slikovnica treba biti napravljena na formatu A4 ili A5

Slikovnica treba sadržavati najmanje deset, a najviše petnaest stranica. Na kraju slikovnice trebaju pisati imena autora, naziv škole i dob sudionika

Slikovnica treba imati naslovnu stranu, sadržaj, priču koja povezuje sve odjele NMZ-a i fotografije eksponata.. Naslov vlastite slikovnice određuju autori/učenici

U slikovnici trebaju biti zastupljeni svi odjeli NMZ-a (Prirodoslovni odjel, Etnološki odjel, odjel Muzej grada Zadra, Galerija umjetnina, Kneževa palača)

Slikovnica treba sadržavati najmanje pet, a najviše dvadeset opisanih eksponata

Slikovnica treba biti izrađena u digitalnom obliku, a dostavlja se na dolje navedenu adresu isprintana i uvezana.

Svi radovi se šalju na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III b.b. 23000 Zadar, s naznakom: Za natječaj „Narodni muzej u slikovnici“

Natječaj započinje 12. rujna 2017. godine, a traje do 18. studenog 2017. godine. Svi pristigli radovi će biti izloženi u prostorima Kneževe palače za rođendan Narodnog  muzeja Zadar, 30. studenog, 2017. godine.

Organizatori natječaja:

Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar

Kustosi Narodnog muzeja Zadar,

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar


Reci što misliš!