Kultura

u zadar stiže 6 nagrada

Predstava "Karlson s krova" zadarskog Kazališta lutaka apsolutni pobjednik 50. PIF-a

Predstava
Iva Perinčić

Najboljom predstavom 50. međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF proglašena je u petak u Zagrebu predstava "Karlson s krova" Kazališta lutaka Zadar.

Zadarsko kazalište lutaka tako je s osvojenih ukupno šest nagrada apsolutni pobjednik jubilarnog izdanja festivala koji već pola stoljeća kontinuirano radi na širenjenu granica lutkarstva.

Glavnu nagradu "Milan Čečuk" za najbolju predstavu u cjelini, predstavi "Karlson s krova" u petak je u Kulturnom centru Travno dodijelio međunarodni žiri koji su činili Antonija Bogner-Šaban i Milena Dundov (Hrvatska), Maria Kecskesova (Slovačka), Emilija Mrdaković (Srbija) i Ivan Kaykov (Bugarska).

Predstava je dobila i nagradu za režiju Ljudmili Fedorovoj, za kreaciju lutaka Mariji Klochevoj, za glazbu Tomislavu Peharu, te za animaciju Anđeli Ćurković Petković i Dominiku Karakašiću.

U ime žirija, sintezu odluka nakon odgledanih 15 predstava u službenoj konkurenciji dala je njegova predsjednica Antonija Bogner-Šaban, koja je istaknula kako se žiri pritom ponajprije vodio "potragom za kazališnim u kazalištu lutaka", za "jednom ljepotom posebnoga izraza".

"Ono temeljno, lijepo i odgovarajuće samoj funkciji 50 godina trajanja PIF-a pronašli smo u nagrađenim predstavama, pri čemu smo inzistirali na onom lutkarskom. To znači, jednu ljepotu, minucioznost vođenja lutke, suodnosa animatora, odnosno, glumca i njegovog glumačkog partnera lutke. U likovnoj smo sastavnici predstava tražili ljepotu, sklad boja ali i rječitost, a srodna nas je misao vodila i kad je riječ o glazbi i svjetlosnim efektima", rekla je Bogner-Šaban.

Posebna nagrada slovenskoj predstavi "Negdje drugdje"

Nagradu za režiju "Karlson s krova" dijeli s predstavom "Male priče o nestašnoj Sonji" u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, koju je također režirala Ljudmila Fedorova. Predstava "Male priče o nestašnoj Sonji" dobila je i nagradu za animaciju Giuliju Settimu.

Dodijeljeno je čak sedam nagrada za animaciju, a još su ih dobili, za kolektivnu animaciju, ansambl predstave "Djevojčica iz Lenjingrada" u izvedbi Središnjeg državnog akademskog lutkarskog kazališta Sergej V. Obrazcov iz Moskve (Rusija) te lutkarska trupa Guanxi iz Nanninga (Kina) za predstavu "Novi šarm lutkarstva", koja je nagrađena i za koreografiju.

Predstava "Novi šarm lutkarstva" također je proglašena najboljom jednoglasnom odlukom dječjeg žirija u sastavu Lara Zalar, Leonarda Iva Dozan i Andrija Bulović.

Nagrađeni su i Zlatko Vicić, za animaciju ovčice Wande u predstavi "Wanda lavanda" (Gradsko kazalište lutaka Rijeka), te Eric Bass za animaciju u predstavi "Jesenski portreti" (Kazalište Sandglass, Putney, SAD).

Lucijan Roki dobio je nagradu za umjetničko oblikovanje svjetla u predstavi "Som na cilome svitu" GKL Split, koja je dobila i nagradu za scenografiju (Alena Pavlović), te nagradu "Tibor Sekelj" za predstavu s najhumanijom porukom.

Posebna nagrada stručnog žirija dodijeljena je predstavi "Negdje drugdje" u izvedbi Kazališta lutaka Ljubljana (Slovenija), za "vrlo uspješnu kombinaciju lutkarskog načina mišljenja i suvremene tehnologije u realizaciji teme, pri čemu izvođačica predstave svjesno stavljajući sebe u drugi plan i razigravajući animirani crtež stvara istančan odnos prema ratu, osamljenosti djeteta, bez suvišnih i opterećujućih emocija".

Deset tisuća posjetitelja

Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno kao organizatora festivala, zahvalio je svim sudionicima na kreativnom doprinosu i sudjelovanju, "velikom i malom žiriju" što su revno pratili predstave, Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture koji financijskim sredstvima podupiru realizaciju festivala, sponzorima, te ponajviše "vjernoj publici bez koje ovaj festival ne bi ni postojao".

Istaknuo je da je ovogodišnja festivalska događanja pratilo oko 10 tisuća ljudi, što je ocijenio odličnim poticajem da "u idućih 50 PIF bude još rodniji nego do sad".

Uoči proglašenja pobjednika i dodjele nagrada održana je projekcija filma "PIF-ovih prvih 50" Bojana Ćosića, koja je dala kratak pregled ovogodišnjih festivalskih događanja.

U sedam festivalskih dana 50. PIF okupio je u Zagrebu više od 200 lutkara iz osam svijeta, koji su izveli 15 predstava u službenoj konkurenciji, a za sam kraj njegova ovogodišnjeg izdanja u KUC-u Travno priređena je u petak, izvan konkurencije, besplatna izvedba predstave "Iza papira" studenata Umjetničke akademije u Osijeku.


Reci što misliš!