Kultura

havc

Nagrade domaćim naslovima na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi

Nagrade domaćim naslovima na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi

Na netom završenom 39. Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi u Kanadi nagrađene su tri manjinske hrvatske koprodukcije: Manivald Chintis Lundgren za najbolji scenarij, Aerodrom Michaele Müller za najbolji zvuk, a počasno je priznanje dobila Ježeva kuća Eve Cvijanović.

Manivald redateljice i scenaristice Chintis Lundgren animirani je film nastao u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij, a riječ je o istoj autorskoj ekipi koja je radila na višestruko nagrađenom animiranom filmu Život s Hermanom H. Rottom. Na festivalu u Ottawi Manivald je nagrađen za najbolji scenarij. 

Aerodrom u režiji Michaele Müller je švicarsko-hrvatska koprodukcija, a hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić (Kinorama). Na nedavno završenom Međunarodnom festivalu animiranog filma Fantoche Aerodom je proglašen najboljim filmom u kategoriji švicarskih filmova, a na ovogodišnjem Animafestu u dodijeljeno mu je posebno priznanje za najbolju manjinski hrvatsku koprodukciju. Na festivalu u Ottawi film je nagrađen za najbolji zvuk. 

Eva Cvijanović počasno je priznanje za Ježevu kuću, animirani film nastao u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Bonobostudio), dobila zbog 'odlične izvedbe samog filma i impresivno ispričane priče'. Podsjetimo, animirani film Ježeva kuća, adaptacija je poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma.

Sve navedene filmove podržao je Hrvatski audiovizualni centar.

Festival se u Ottawi (Kanada) održao od 20. do 24. rujna, a riječ je o vodećem festivalu animiranog filma u Sjevernoj Americi. 


Reci što misliš!