Lifestyle

Ljubav i veza

Kako ponovno steći poštovanje u vezi?

Kako ponovno steći poštovanje u vezi?
Thinkstock

Osim na ljubavi i povjerenju, svaka kvalitetna veza i brak se temelji na međusobnom poštovanju partnera. Nažalost, to je jedna od odlika koja često s vremenom blijedi i gubi se, jer joj se ne pridaje dovoljno pozornosti, a partnerstvo uzima „zdravo za gotovo".

Međusobno poštovanje partnera vrlo je važno kada su u pitanju svi segmenti života, bilo privatnog, bilo društvenog života. Međusobnim nepoštovanjem, partneri se ponižavaju, narušavaju samopouzdanje, staraju jaz, potiču ljutnju... Također, treba imati na umu da se poštovanje ne odnosi samo na suzdržavanje od međusobnoga direktnog vrijeđanja, nego i uvažavanje nečijeg mišljenja, želja, poštivanja nečije osobnosti.

Ako vam upravo to nedostaje u vezi ili braku, evo jednostavnih smjernica kako možete s malo truda ponovno vratiti obostrano poštovanje u brak.

Prestanite neprestano prigovarati...

„Opet nisi pokosio travu!" ili „Ti nikad ne pospremaš za sobom...!" samo su neki od stotina i stotina prigovora kojima se parovi međusobno obasipaju. Naravno, za podsjećanje na neke obaveze uvijek mora postojati određeni razlog, ali neprestani prigovori „Zašto si to ovako, a ne onako" i izražavanje neprestanog nezadovoljstva sa stvarima koje nisu baš toliko bitne, to je prigovaranje.
Budite tolerantni i koji puta prešutite ako i nešto nije kako treba. Trava se uvijek može pokositi sutra... Osim toga, uvijek vi možete „zasukati rukave".

Slušajte jedano drugo

Kako biste nekog slušali što priča, ne trebate sjediti i držati se za ruku i gledati ravno u oči. Možete slušati kada obavljate zajedno neke kućanske poslove. No, ako je riječ o nekoj temi koja je važna vašem partneru, pokažite poštovanje, stanite na sekundu ma što radili i saslušajte ga. Naravno, to vrijedi i obrnuto. Fokusirajte se na riječi i geste i zaista ga saslušajte s razumijevanjem.

Nemojte ispravljati svaku sitnicu

Znate kako je iritantno kada ste u društvu s drugim bračnim barom, koji se međusobno cijelo vrijeme ispravlja, a da zapravo ti ispravci nisu uopće važni za priču. Nitko ne voli da ga se neprestano ispravlja, posebno ne među drugim ljudima. Ispravke ostavite za važne stvari... Takav način ponašanja može biti odraz nepoštovanja prema osobi i njezinoj inteligenciji i osobnosti.

Recite „hvala"

Bez obzira na to je li riječ nekom zadatku koji je dio vaše svakodnevne rutine ili nešto što se očekuje da drugi partner na napravi, recite jedan drugome - hvala. Ta mala, a vrlo važna riječ može zaista učiniti veliku razliku, jer pokazuje poštovanje prema nečijem trudu.

Pohvalite se međusobno

Pohvalite partera koliko je dobar kuhar ili sposoban u popravljanju stvari ili odličan otac. Pohvalite ga kada ste sami, ali i pred drugima. Na taj način isto ćete pokazati poštovanje prema osobi koju volite i cijenite. Nadamo se da će i on uzvratiti istom mjerom.

Dajte si prostora

Svima treba malo odmaka od svakodnevnih obaveza. Dajte si prostora za bavljenje hobijem, odvojena druženja i putovanja s prijateljima. Na taj ćete način jedan drugome dati potreban prostor za opuštanje izvan doma, pa čak i prevladavanje stresnih situacija kojima ste bili izloženi. Poštujte da svatko od vas treba „vrijeme za sebe".

Osjećaj poželjnosti

Nitko nije fizički savršen. Žene često teško skidaju kilograme nakon poroda, muškarci gube kosu i tako dalje... Bez obzira na fizički izgled nemojte si međusobno govoriti kako ste debeli, ružni, ćelavi i slične stvari. Osim nepoštovanja, to može ozbiljno povrijediti osobu i dugoročno narušiti samopouzdanje, što može na kraju dovesti do brojnih problema u braku. Primjerice, ako nekome želite pomoći u skidanju kilograma, pružite mu potporu, potičite na zdravu prehranu i tjelovježbu...


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.