Lifestyle

tako lako

Najlakši načini kako očistiti pećnicu

Najlakši načini kako očistiti pećnicu

Bilo koji postupak čišćenja pećnice podrazumijeva određeno vrijeme stajanja jer zapečene mrlje moraju otpustiti i zato je najbolje organizirati vrijeme dok čekate da sredstvo odradi svoje

Sve što možete izvadite iz pećnice jer ćete dijelove poput rešetki lakše oprati u sudoperu ili čak kadi. Prije detaljnog čišćenja vlažnom krpom pokupite sve mrvice ili ostatke hrane kako biste lakše vidjeli ona najgora mjesta koja zapravo treba detaljno očistiti. Ako ste zapustili pećnicu, morate biti svjesni da će biti potrebno više truda i ribanja kako bi opet zasjala.

Soda bikarbona

Blogerica Melissa Knorris tražila je način kako očistiti pećnicu bez opasnih kemikalija jer činjenica je da u njoj pripremamo hranu. Pokušala je napraviti pastu od vode i sode bikarbone pa ostaviti deblji sloj nekoliko sati, ali ipak nije očistila pećnicu kako treba. I tada je slučajno očistila jednu zapečenu zdjelu samo sodom i shvatila da se masnoće odlično lijepe za zrna. Tako je cijelu pećnicu izribala suhom sodom bikarbonom. Knorris kaže da se soda bikarbona miješa s masnoćom i dobiva smeđu boju, ali zato što kupi svu prljavštinu koja se zapekla tijekom korištenja pećnice.

Kombinacija s octom

Bijeli je ocat poznat kao univerzalno sredstvo koje rastvara nakupljeni kamenac, a zbog kiseline može doskočiti i masnoći u pećnici. Zagrijte pećnicu nakratko, da prljavština omekša. Za to vrijeme složite pastu od sode bikarbone i vode pa nanesite na kritična mjesta na bočne stranice ili samo posipajte na donju plohu. Ocat prelijte u bocu s raspršivačem i zatim ga raspršite na pastu pa pustite da se zapjeni. Ostavite sat vremena pa dobro izribajte.

Čišćenje parom

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina i odličan ako pećnica nije zapuštena, s previše zapečene masnoće. Zdjelu za pečenje napunite vodom, smjestite u pećnicu i pustite je da radi oko pola sata na najvišoj temperaturi. Ostavite da se ohladi sa zatvorenim vratima. Zatim maknite vodu i prebrišite unutrašnjost. Za brisanje možete napraviti otopinu od octa, vode i limunova soka.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.