Lifestyle

Najbolji restorani zadarskog Adventa

Malo misto: vrhunska domaća dalmatinska spiza iznad i prije svega!

Malo misto: vrhunska domaća dalmatinska spiza iznad i prije svega!

U samom srcu grada, jedva minut od Narodnog trga, već treća generacija zadarske obitelji Mihić vodi jednu od najstarijih i najomiljenijih gradskih konoba – ambijentalno „Malo misto“.

Dida Ivan Mihić zvani Fol, prvi vlasnik „Malog mista“, nazvao je konobu po kultnoj seriji Danijela Marušića i Miljenka Smoje s kojom dijeli i godište, 1969., no puno godina i dvije generacije kasnije to mjesto još uvijek njeguje ideju s početka priče: autentična i vrhunska domaća dalmatinska spiza iznad i prije svega!

U intimnoj atmosferi s okusima i mirisima Dalmacije naših didova i nona, „Malo misto“ je poput svačijeg doma gastronomskih uspomena. Četiri ili pet vrsta dnevnih jela– marendi –plasira se na tjednoj bazi. To znači srijedom i petkom obavezno bakalar, na bijelo i brudet, a drugim danima i pašticada od tune kao posebnost i specijalitet ove konobe, potom pileći gulaš s ružmarinom, tingul od domaćeg pivca, kao i ponuda divljači – veprovina ili srnetina s domaćim njokima.

„Baziramo se s ponudom dnevnih jela, marendi, a u dnevnom meniju od druge polovice prosinca krećemo s dva ili tri jela“, kaže vlasnik konobe Karlo Mihić. Široki izbor domaće spize kroz cijeli tjedan varira od janjeće jetrice na venecijanski, girica, tune s palentom, vinskih gulaša, sarmi, polpeta, brudeta od sipe s bobom, janjećeg gulaša s graškom, do već spomenutih specijaliteta od divljači.

Postoji i mogućnost àla carte narudžbi koje su u suštini sužena verzija ljetne ponude, kada radi legendarna terasa s grilom i najljepšom hladovinom u Zadru.

„Nemamo nekakve gastronomske ekstravagancije. Ovo je prava dalmatinska konoba s domaćom hranom, dnevno svježom i najviše kvalitete“, ističe Mihić, pa tako jedan dnevni meni, u rasponu od 80 do 100 kuna, uključuje obavezno toplo predjelo – krem, riblja ili goveđa juha – potom glavno jelo, riblje ili mesno te desert po izboru.I to čokoladni kolač, rožata i palačinke. I tako već 47 godina, od dida Ivana, potom njegovog sina Ivana i posljednjih 13 godina Karla Mihića, nastavljača obiteljskog ugostiteljskog biznisa i čuvara dalmatinske gastronomske tradicije.

Sve je svježe, sve je domaće …

U „Malom mistu“ hrana je kao doma; sve je svježe, sve se dnevno sprema, a nabavlja se na obližnjoj ribarnici ili mesnici „Ikić“. „Ne znam ni sam što će sutra biti za marendu. Naša kuharica ide na ribarnicu, pa što nađe i što je inspirira. To mogu biti brudeti od palamide ili ugora, a možda i pašticada od tune“, ističe Mihić čija konoba „Malo misto“ u zimskom periodu radi svakim danom od 8 do 16 sati, a kao člana obitelji dočekat će vas kuharica Irena Torić i konobar Marin Rogulj.


Reci što misliš!