Lifestyle

Crvenilo, akne, bore, podočnjaci

Znakovi na koži koji otkrivaju koja hrana nije dobra za vas

Znakovi na koži koji otkrivaju koja hrana nije dobra za vas
Thinkstockphotos

Mnogi nutricionisti ukazuju na važnost uravnotežene prehrane obogaćene nutritivnim vrijednostima, koja nam pomaže u očuvanju zdravlja, dok dermatolozi upozoravaju kako nepažljiv unos pojedine hrane može imati negativne posljedice i na vašu kožu

Potvrđeno je kako je naš organizam povezan sa svime štetnim što unosimo u njega ili djeluje štetno na njega, poput stresa ili neispavanosti. Jednako tako povezan je i s kožom pa će se štetne tvari iz hrane i pića koje ste unijeli vrlo brzo preslikati i na kožu lica u obliku crvenila, bora, akni, podočnjaka i slično.

Jedete previše slatkog?

Izborano čelo, vrećice ispod očiju, ispijeno lice, bolni potkožni prištići po cijelom tijelu, stanjivanje kože, sivkasti tonalitet kože i rijetke obrve, neki su od glavnih znakova koji se pokazuju na koži kada osoba jede previše šećera.

Sukladno tome, veliki unos industrijskog šećera koji je loš, kako za vaše zdravlje, tako i za kožu, rezultirat će pojavom suhih mrlja i akni na čelu.

Pijete alkoholna pića?

Alkohol dehidrira kožu i time pospješuje pojavu bora i vidljivih crta na koži. Prema karti lica, područje između očiju je povezano direktno s našom jetrom. Ako svakodnevno pijete alkohol, to će se zasigurno odraziti na vašu jetru, a samim time i na kožu sve učestalijom pojavom bora. Također, alkohol može uzrokovati proširivanje kapilara na licu zbog čega ćete imati rumene obraze.

Gluten

Reagira li vam tijelo na gluten, vaša koža nepoželjno će reagirati u obliku puf rumenih obraza i tamnih pigmentacija oko brade (mrlje ili točkice).

Povećan broj upalnih reakcija u tijelu, uzrokovanih glutenom, može dovesti do otečenosti ili crvenila kože. Ako reagirate na gluten, reagirat će i vaš imunološki sustav koji utječe na poremećaj u radu hormona i pojavu akni, posebno na području brade.

Ne podnosite laktozu?

Natečeni kapci, vrećice i tamni krugovi ispod očiju te male bijele točkice na bradi, dokaz su netolerancije na laktozu i alarm za smanjenje unosa mliječnih proizvoda u organizam.

Stoga sljedeći put kad odlazite u nabavku namirnica, dobro razmislite o hrani koju ćete kupiti. To ne znači da ne smijete pojesti kolač ili popiti čašu vina, već probajte rafinirani šećer zamijeniti zdravim sladilima, umjesto kremastih kolača isprobajte kolačiće od sušenog voća i tamne čokolade, a čašom vina se počastite tek kada stigne vikend. Vaša koža će vam biti zahvalna.


Reci što misliš!