Lifestyle

Vidljive posljedice

Pretjerali ste s hranom ovih dana? Evo kako oporaviti organizam

Pretjerali ste s hranom ovih dana? Evo kako oporaviti organizam
RTL

Kako biste za koji kilogram lakši krenuli u nove radne pobjede, donosimo vam savjete nutricionista uz koje ćete će osjećati lakše i imati više energije, a novogodišnje čišćenje organizma odrazit će se i na vašu liniju

Blagdanskom prejedanju je došao kraj, a ostao je višak kilograma i osjećaj tromosti. 

Blagdani su i službeno završili, kao i raskošne gozbe za obiteljskim stolom koje su trajale do dugo u noć. Popila se koja čašica više, a pojelo za petero i već sad žalite zbog svih slasnih grijeha. U velikom ste problemu jer vaga bezobrazno pokazuje više nego što bi trebala pa znate da je došlo vrijeme za poslijeblagdansko čišćenje organizma od teške i masne hrane kojom ste se častili proteklih dana.

Nutricionistica Mirjana Cvitanić podijelila je s nama korisne savjete uz pomoć kojih ćete izgubiti neželjeni višak kilograma i tijelo vratiti u formu. Potrebno je samo držati se malih izmjena u prehrani i ustrajati u tome.
Kako očistiti organizam od teške hrane u kojoj smo uživali za vrijeme blagdana?

Čišćenje organizma nije nikakvo čišćenje drastičnim dijetama i gladovanjem. Osnova svega je umjerena, raznolika i uravnotežena prehrana. Nutricionistica Mirjana Cvitanić, tijekom čišćenja organizma, odnosno detoksikacije, preporučuje visok unos tekućine kako bi se štetne tvari češće i brže izlučivale. Tekućinu je najbolje unositi u obliku obične vode ili nezašećerenih čajeva i sokova pripravljenih od svježeg voća i povrća.

'Kao dodatni savjet, preporučujem mlaku vodu s limunom i đumbirom koja umirujuće djeluje na naš probavni sustav. Bilo bi dobro pripremiti dovoljnu količinu (otprilike 1.5 L), te ju ispijati tijekom cijelog dana. U prehranu svakako treba uvrstiti što više svježeg voća i povrća, stoga preporučujem ukusne smoothieje koje možete spraviti od potpuno svježeg voća i povrća, dodati med, orašaste plodove, suhe šljive i smokve. Smoothieji su odličan izbor jer mogu sadržavati namirnice koje inače termički obrađujemo, te time gube važne nutrijente. Dodavanjem lista svježe blitve i špinata, mrkve ili cikle obrok činite nutritivno bogatijim, a i dalje ostaje iznimno ukusan', savjetuje nutricionistica Cvitanić.
Kako organizam priviknuti na zdraviju hranu?

Budući da se tijekom blagdana unosi poveća količina masne i teške hrane koja zakiseljuje naš organizam, potrebno je konzumirati obroke bogate biljnim proteinima i dijetalnim vlaknima koji na njega djeluju alkalno, poput variva od raznih mahunarki.

'Kao jelo preporuke odabrala bih popularnu krem juhu od bundeve koja se vrlo jednostavno pripravlja, a bogat je izvor vlakana, vitamina i minerala. Možete joj dodati i brokulu ili cvjetaču kako bi upotpunili okus i teksturu, te ju učinili još boljim izvorom esencijalnih nutrijenata. Ako ne znate koju bundevu odabrati, preporučujem hokaido ili butternut tikvu koje sve češće možete vidjeti na našim tržnicama ili u supermarketima', savjetovala je Cvitanić.

Važno je i kakve dodatke koristite u pripremi jela. Sol možete zamijeniti soja sosom koji je zdraviji, a mnogi ne znaju i da je iznimno slan, pa ga je potrebno dodati u manjim količinama, nego li sol koja zadržava vodu u tijelu i otežava regulaciju težine. Ako vam se ukus soja sosa ne sviđa, probajte himalajsku sol koja, osim što je bogata mineralima, potiče prirodnu regulaciju elektrolita u tijelu i bolju apsorpciju nutrijenata, detoksikaciju organizma, te ubrzava ispiranje nakupljenih toksina iz organizma. Također, nije isto koristite li u pripremi vaših jela biljna ulja, poput maslinovog i kokosovog ulja ili svinjsku mast i maslac.

'Ne preporučuje se u potpunosti izbaciti masti iz prehrane stoga u pripremi pirjanih jela savjetujem upotrebu maslinovog ulja kao termički najstabilnijeg ulja. Kako ga preporučujem u kuhanju, tako i kao dodatak raznim salatama. Umjesto da koristite teške dresinge za salate, dodajte malo limunovog soka koji može poslužiti i kao dobar dodatak glavnim jelima', preporučila je Cvitanić.
Izbjegavajte alkohol i kavu

'Tijekom čišćenja organizma preporučuje se smanjiti unos kave i alkohola da bismo što manje opteretili jetru koja ima najveću ulogu u čišćenju uz debelo crijevo i bubrege', objašnjava nutricionistica, te dodaje kako mnogi tijekom blagdana pretjeruju u unosu alkoholnih pića, zanemarujući činjenicu kako alkohol sadrži ogromne količine nepotrebnih kalorija koje debljaju jednako kao i masna hrana, ako ne i više.

Dobro će vam doći tjelovježba na svježem zraku

'Osim pravilne prehrane, nezaobilazna je i tjelesna aktivnost. Za one u boljoj formi trčanje na svježem zraku idealna je aktivnost, a za one manje tjelesno aktivne preporučujem šetnju u prirodi udišući svježi zrak, jogu ili meditaciju. Posljednje, no ne i manje važno, kvalitetan je san kako bi se tijelo u potpunosti regeneriralo, stoga toplo preporučujem raniji odlazak na spavanje', istaknula je nutricionistica Mirjana Cvitanić.


Reci što misliš!