Lifestyle

Tuna, Sushi & Wine Festival 2016.

Veleposlanik Japana Keiji Ide: Hrvatska tuna je dar s neba!

Veleposlanik Japana Keiji Ide: Hrvatska tuna je dar s neba!

Javnom prezentacijom na Forumu završen drugi zadarsko-japanski „Tuna, Sushi&Wine festival"

Završnom svečanošću i javnom prezentacijom rezanja tune i pripreme sushija na Forumu stavljena je „točka na i" petodnevnog „Tuna, Sushi & Wine festivala" u Zadru. 

Najmanje nekoliko tisuća Zadrana, gostiju Zadra, žitelja cijele regije i turista ispunilo je najljepšu zadarsku prirodnu pozornicu uživajući u ponudi sushija, degustacijskih vina iz „Kraljevskih vinograda", ritmičnim i moćnim zvukovima WaDaiko bubnjara ili demonstraciji japanskih borilačkih vještina u izvedbi zadarskih klubova.

S najvećom pažnjom svjedočili su i egzotičnom spektaklu rezanja 60 kilograma teške tune na poseban način ili čuvenom MaguroKaitai Show, obredu koji se u Japanu izvodi pred obitelji povodom okupljanja ili u drugim posebnim prilikama.

Izveo ga je najpopularniji čovjek u Zadru posljednjih dana masterchef ToshihiroNakatsuji, a sjajno raspoloženje posljednjeg festivalskog dana bilo je inspirativno i za japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj KeijiIdea koji je Zadru - festivalu, organizatorima i, kako je kazao, prijateljima - gotovo euforično dijelio komplimente.

„Izražavam duboku zahvalnost svima koji su ovaj festival partnerski organizirali. Prije svega Gradu Zadru i gradonačelniku, ljudima iz Turističke zajednice te tunogojilištima koja se nalaze na predivnom Jadranskom moru", kazao je japanski veleposlanik. Njegova ekscelencija Idea bio je idejni začetnik i inicijator zadarskog „Tuna, Sushi&Wine festivala", pa ga je posjetio i na prvom izdanju u siječnju prošle godine, a ono što je sada uočio ponovno je izrazio kao kompliment domaćinima:

„Ovogodišnji festival nadmašio je prvi. Zaista je jako, jako puno ljudi došlo i vidim da nisu svi domaći iz Zadra. Ima dosta turista, pa moram još jednom čestitati organizatorima. Oduševljen sam odazivom!"

Uživanje u tuni u Japanu je ritual i stvar tisućljetne tradicije; tuna je sa sushijem simbol Japana pa kada Japanci hvale tunu iz tunogojilišta Zadarske županije, onda to ima iznimnu težinu. A veleposlanik Ide  govorio je u superlativima:

„Hrvatska tuna je dar s neba! Zahvaljujući donaciji tri zadarske tvrtke koje se bave uzgojem tuna sada svi mogu uživati u sushiju i jelima od tune koje su priredili kuhari 30 zadarskih restorana. To je zaista velika stvar", dodao je.

Na kraju je veleposlanik Ide s pozornice na Forumu javno podijelio ono što je bila osnovna misao druženja tijekom festivalskih dana:

„Moj slogan je da tuna povezuje ljude i donosi mir. Zaista to mislim".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.