Lifestyle

Tuna, Sushi & Wine Festival 2016.

Japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji održao prvu edukaciju na „Tuna, Sushi & Wine festivalu"

Japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji održao prvu edukaciju na „Tuna, Sushi & Wine festivalu

Nakatsujiev kulinarski show gleda 16 milijuna Japanaca, a u Zadru reže tunu i priprema sushi

Kada se prije dva dana super slavni masterchef Toshihiro Nakatsuji okončavajući svoj kulinarski televizijski show - kojega pobožno prati čak 16 milijuna Japanaca, odjavljivao iz programa kazao je kako na nekoliko dana odlazi na veoma dalek put. „Idem u Zadar! U Hrvatsku" - rekao je u kameru najveći japanski majstor u spremanju sushija, ribljeg jela kojega Japanci s rižom pripravljaju već tisuću godina.

Tjedan tune i gala večera u „Arsenalu"

Većina zadarskih restorana u vrijeme trajanja „Tuna, Sushi & Wine festivala" nudit će svojim gostima specijalitete od tune koje dolaze iz tri tunogojilišta zadarske regije. Riječ je o domaćim tunama čija je kvaliteta - naročito masni dio potrbušine od kojega se izrađuje vrhunski sushi - prošle godine na prvom izdanju festivala oborila Japance s nogu.

Ta će tuna iz zadarskih restorana te sushi specijaliteti napravljeni iz ruku masterchefa Toshihiro Nakatsujia te najboljih hrvatskih masterchefova - biti dio ponude na gala večeri u zadarskom „Arsenalu" 5. veljače od 20:30 sati.

Bio je to znak novinarima i snimateljima nacionalne japanske televizije da spakiraju kovčege, laptope i kamere te zajedno s drugim novinarskim ekipama krenu prema Zadru.

Dva dana kasnije, u kuhinjskom prostoru Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru majstor Nakatsuji pozdravio je sve goste na demonstraciji rezanja tune i pripravljanja sushija prvim riječima hrvatskog: „Dobar dan".

Potom je sa svojim pomoćnicima, majstorom sushija Takahiro Komorijem i asistenticom Nana Fujikawa, izrezao tunu sljubivši je s ranije pripremljenom posebnom Yume Nishiki rižom u octu i šećeru.

Tako pripremljen sushi poslužen je gostima demonstracije i učenicima zadarske škole koji su pozorno pratili Nakatsujijevu vještinu. Uz njegovu pomoć, budući zadarski kuhari sami su se oprobali u pripravljanju sushija kako bi stekli osjećaj za jelo koje se smatra najbrže rastućom hranom u zemljama Europske unije.

FOTOGALERIJA - Japanski masterchef Nakatsuji održao edukaciju pripreme tradicionalnih japanskih jela
 

Festival je velika stvar za Zadar

Povezivanje s japanskim i dalekoistočnim tržištem izvan tradicionalno sezonskih turističkih mjeseci bio je jedan od ciljeva organizacije zadarskog „Tuna, Sushi & Wine festivala". Gastro razmjena i međusobno upoznavanje udaljenih kultura također je važno za organizatore iz Turističke zajednice Grada Zadra, dok je inicijativa pokretanja festivala došla od japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Keiji Idea. Vrhunski posao i suorganizaciju festivala odradila je osnivačica NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene i predstavnica Počasnog konzulata RH u Osaki Jelena Yamasaki. Zato je i direktor zadarskog TZ-a Zvonko Šupe nekoliko puta ponovio na prvoj demonstraciji rezanja tune i pripremanja sushija:

„Veliko hvala gospođi Jeleni! Zaista nam je puno pomogla i bez nje ovog događaja ne bi bilo. Festival je velika stvar za Zadar, a možda sljedeće godine dobijemo i prvi japanski restoran" - istaknuo je  Šupe.

Sinoćnje gostovanje slavnog Japanca u Zadru i njegovog kuharskog tima samo je dio programa drugog izdanja „Tuna, Sushi & Wine festivala" kojega od 3. do 7. veljače uz značajnu podršku i suorganizaciju NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene, Počasnog Konzulata Republike Hrvatske u Osaki i Ministarstva turizma organizira Turistička zajednica Grada Zadra.

Iako je festival otvoren još u jutarnjim satima izložbom fotografija ikebana i radionicom origamija za djecu i mlade, demonstracija rezanja tune i pripremanja sushija bio je festivalski događaj dana.

„Nadam se kako ćemo u ova dva-tri dana našim gostima ponuditi što više možemo i kako ćemo u ovoj kulturnoj i gastro razmjeni puno naučiti jedni od drugih" - istaknuo je direktor zadarskog TZ-a Zvonko Šupe na maloj svečanosti prije Nakatsuijeve demonstracije, a japanski je masterchef nakon pozdrava na hrvatskom izrazio impresioniranost interesom koji u Zadru postoji za sushijem.

200 do 300 sushija za 60 minuta

Precizno s puno duha te uz objašnjenje postupka i vještine: tako je masterchef Toshihiro Nakatsuji rezao tunu i pripremao sushi. Kada nije u pitanju demonstracija, slavni japanski kuhar može ih u sat vremena složiti 200 do 300 u kombinaciji s 80 grama posebne japanske riže.

„Zaista sam iznenađen! Ne možemo u kratko vrijeme naučiti baš sve, ali je bitno da mladi kuhari steknu osjećaj za japansku hranu i okuse. S druge strane i mi želimo naučiti ponešto o hrvatskoj kuhinji", kazao je.

Uz brojne novinare iz lokalnih i nacionalnih hrvatskih medija te japanske novinarske ekipe, na prvoj sushi prezentaciji bili su predstavnici organizatora iz zadarskog TZ-a, članovi Udruge zadarskih restorana s koordinatorom događaja Dubravkom Milinom i glavnim kuharom zadarskog restorana „Foša" Damirom Tomljanovićem. Učenike Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru pratili su njihovi profesori i ravnateljica Jadranka Brkić. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.