Lifestyle

Zdravi i fit

Kako planirati obroke na dijeti?

Kako planirati obroke na dijeti?

Dijeta je najčešće mukotrpan period koji iziskuje puno truda i planiranja. Osim toga što i koliko jesti, mnogi si postavljaju pitanje i kada jesti, odnosno kako planirati obroke. To pitanje se odnosi na ukupan broj i vrijeme obroka u danu.

Ako ste mislili da postoji idealan broj obroka i vrijeme u koje treba jesti, varate se. Dapače, ti faktori dijete daleko su manje važni od količine hrane, odnosno kalorija koje se konzumiraju u jednom danu, a upravo prema tome valja odrediti vrijeme i broj obroka.

Koliko obroka treba jesti?

Naime, dijeta bi na bilo koji način trebala ograničiti unos kalorija, što znači da moramo znati koliko (barem otprilike) hrane moramo jesti. Prema tome rasporedite tu količinu hrane na onaj broj obroka koji odgovara vašem načinu života i apetitu, a to može biti od 3, pa do 7 ili čak 8 obroka u jednom danu. Ako ćete lakše izdržati dijetu jedete li češće, povećajte broj obroka vodeći računa o tome da su onda ti obroci manji te da i dalje jedete unutar dozvoljene količine kalorija. S druge strane, ako ne stignete jesti više od 3 puta na dan, ili vam je to jednostavno naporno, slobodno provodite svoju dijetu u samo 3 obroka dnevno isto tako vodeći računicu o ukupnom unosu kalorija.

U koje vrijeme jesti?


Nemojte se prisiljavati i jesti u određeno vrijeme jer je baš to vrijeme doručka ili ručka. Ako vam je lakše prvi dio dana izdržati s manje hrane, većinu svojih kalorija možete pojesti u drugom dijelu dana. Točno vrijeme obroka nije toliko važno; vodite se time da između dva obroka ne prođe više od 4-5 sati. Ukoliko vam životne okolnosti to ne dozvoljavaju, pojedite nekakav mali međuobrok poput voća. Kao i ukupan broj obroka, tako i točno vrijeme obroka ne mora biti strogo definirano dok god pazite na ukupnu količinu hrane.

Kada jesti s obzirom na trening?

Većini vježbača će odgovarati da zadnji obrok prije treninga konzumiraju oko 2 sata prije početka vježbanja kako bi energija za rad već bila spremna za korištenje i kako probava ne bi stvarala poteškoće za vrijeme samog vježbanja. No, vježbate li rano ujutro, poželjno je pojesti nekakvu voćku 30-ak minuta prije treninga. Nakon treninga poželjno je unutar 1-2 sata pojesti bogat obrok koji će pružiti organizmu važne nutrijente za adaptaciju nakon rada.

Smije li se jesti navečer, iza 19 sati?

Naravno da smije. Hrana koja se jede navečer ne odlazi u masno tkivo, niti će upropastiti dijetu ako će u konačnici ukupan kalorijski unos ostati unutar dozvoljenog. Ako vam je dijeta teška upravo zbog toga što ste mislili da navečer ne smijete jesti, slobodno planirajte obroke u tome vrijeme.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.